İpek böceği yetiştiriciliği ve ipek üretiminin önemli merkezlerinden olan Hatay'da ipekçilikle uğraşan aile sayısı ikiye düştü. 69 yıllık mesleklerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtilen ipek üreticileri, mesleği devam ettirecek kişilerin yetişmesi için devletin harekete geçmesini istiyor.
Hatay'a gelen turistlerin en çok rağbet gösterdiği ürünler arasında yer alan ipek ürünler, yok olmaya tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. İpek işiyle uğraşan iki aileden birisi olan Büyükaşık ailesi, mesleğin devamı için genç nesillere yardım etmeye hazır olduklarını ancak işi öğrenmek için hiç kimsenin başvuruda bulunmadığını belirtti. Türkiye'nin tüm illerinin yanı sıra başta Amerika olmak üzere birçok ülkeye ürettikleri ipek ürünleri pazarladıklarını kaydeden mesleğin son temsilcilerinden Ali Büyükaşık, küçük bir işletme olarak faaliyet gösterdiklerini, ilerleyen teknolojiler karşısında zorlandıklarını anlattı. Suriye'de yaşanan iç savaşın Hatay'daki tüm sektörler gibi kendilerini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Ali Büyükaşık, yapmayı planladıkları yeni yatırımları yaşanan güvensizlik ortamı nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını ifade etti.
7 yaşından bu yana ipekçilik ve ipek böcekçiliği işiyle uğraşan mesleğin son temsilcilerinden 74 yaşındaki Hasan Büyükaşık ise, Harbiye beldesindeki iş yerinde oğullarıyla birlikte bu mesleği devam ettirmeye çalışıyor. Mesleğe ilk başladığı 1950'li yıllarda da bu mesleği devam ettirecek kimsenin kalmadığını ancak kendi çabalarıyla bu işi birçok aileye öğrettiğini anlatan Büyükaşık, yine mesleği öğretecek aileler bulmak için çalıştığını ancak hiçbir ailenin bu mesleği öğrenmek için çabalamadığını söyledi.
Yetkililerden bu konuda yardım isteyen Büyükaşık, Hazine'ye ait olan birkaç alanda dut ağacı dikilerek bu mesleğe yatırım yapılması gerektiğini, ancak bu sayede mesleğin devamının sağlanabileceğini belirtti. Mesleğine büyük bir aşkla bağlı olduğunu, bu aşk sayesinde asla mesleği bırakmayı düşünmediğini anlatan Büyükaşık, ömrü yettiğince bu işi yapmaya ve genç nesillere öğretmeye devam edeceğini söyledi.
(ADM-AKL-CC-Y)

29.01.2013 10:21:35 TSI

Editör: Wan Haber