Antalya'nın Gazipaşa İlçe Kaymakamlığı tarafından başlatılan İpek Böcekçiliğini Geliştirme, Geleneksel İpek Böcekçiliğini Yaygınlaştırma ve İpek Böcekçiliğini Ülke Turizmine Kazandırma Projesi kapsamında, Gazipaşa Halk Eğitimi Müdürlüğü ipek böceği kozasından doğal çiçek yapma kursu başlattı.
Gazipaşa Halk Eğitimi Merkezi'nde başlatılan kursun ilk kursiyerleri, daha sonra kurs açacak öğreticiler oldu. Kursa çoğunluğu Halk Eğitimi Merkezi öğretmeninden oluşan 16 kursiyer katıldı. Kurs haftada 3 gün salı, çarşamba ve perşembe günleri olmak üzere 16 Nisan tarihine kadar devam edecek. Usta Öğretici Hatice Uysal tarafından verilen kursta ipek kozasından çiçek yapmanın incelikleri öğretiliyor. Kursiyerlerin öğreticilerden oluşması ise kursun verimini arttırıyor. Bir bir ayıklanan ipek kozaları makas yardımı ile yapılacak çiçeğin şekil ve formatına göre kesilip biçimlendiriliyor. Ardından boyanan çiçekler gül, karanfil, papatya, lale gibi çiçeklere dönüşüyor.
Projenin amacı ipek böcekçiliğini geliştirmek, ev hanımlarına yeni iş imkanları sağlayarak aile ekonomisine katkı sağlamak. Kursun açılmasını çok önemsediğini belirten kurs öğreticisi Hatice Uysal, çiçek formuna dönüşen ipek böceği kozalarının hediyelik eşya olarak satışa sunulacağını ve bu ürünün Gazipaşa'nın bir simgesi haline gelebileceğini söyledi.
Kursa katılan el sanatları öğretmeni Süheyla Akış ise kursun çok eğlenceli bir şekilde geçtiğini söyleyerek, konuya ilgi duyan herkese tavsiye etti.
El sanatları öğretmeni Seher Dündar da, "İpek kozacılığını kaymakamlık projesi kapsamında genişletmek yaymak için, kozadan çiçek yapımı kursuna katıldık. Bu kurs sonrası talep doğrultusunda tekrar kurslar açabilmek için bu tekniği öğreniyoruz. Kadınlarımızın kozadan çiçek yapımı ile hem Türkiye ekonomisine hem kendi ekonomilerine katkıda bulunmalarını sağlayacağız" dedi.
(AMT-SK-Y)

14.02.2013 12:08:38 TSI

Editör: Wan Haber