Aydın Tabip Odası tarafından intihar vakaları üzerine bir çalışma yapıldı.
Türkiye'de intihar vakalarında ilk sırada yer alan Aydın'daki intihar vakaları ile ülke genelinde yaşanan intiharlar masaya yatırıldı. Tabip Odası'nca oluşturulan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nden akademisyenlerin de yer aldığı komisyon tarafından yapılan çalışmalar sonucu bekarların ve geleceğe olan güvenlerini kaybedenlerin daha çok intihar ettiği belirlendi.
Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, dünyada olduğu gibi Türkiye'de ve özellikle Aydın'da ciddi bir sorun olan intiharların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Aydın Tabip Odası Başkanı Atay, dünyada 40 saniyede bir kişinin intihar ederek yaşamına son verdiğini söyledi.
İntiharların önlenmesi için başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarca işbirliği için hazırlık içinde olduklarını kaydeden Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, her ne olursa olsun hiçbir sebebin kişinin yaşamına son vermesine değmeyeceğini belirtti. Geçen yıllarda intihar vakası çok fazla olan Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde müftülüğün de içinde bulunduğu çalışmalar sonucu intihar vakalarında ciddi bir düşüş gerçekleştiğini kaydeden Atay, önlem alınmaması halinde Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2020 yılında 1.5 milyon insanın intihar nedeniyle hayatını kaybedeceğinin öngörüldüğünü söyledi.
Türkiye'de 2011 yılında 2 bin 677 kişi, Aydın'da 69 kişinin intihar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Eralp Atay, bu rakamın 2010 yılında 75, 2009 yılında 82 olduğunu söyledi. Atay, Türkiye'de ilk 4 sırada yer alan Aydın'daki intiharları önlemek için bir dizi çalışma yapacaklarını anlattı.

KADINLAR DAHA ÇOK İNTİHARA GİRİŞİYOR
Eralp Atay, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aydın'daki intiharları değerlendirdi. Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eralp Atay, komisyonun hazırladığı raporlar doğrultusunda yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Aydın'da intiharlarda hayatını kaybeden her yüz kişiden 79,9'u erkeklerden oluşurken, 20.1'i bayanlardan oluşuyor. Erkekler kadınlardan üç kat daha fazla intihar ederek ölürken, kadınlar erkeklerden 4 kat daha fazla intihar girişiminde bulunuyor. Türkiye genelinde intihar eden kişilerin çoğu 30 yaş altı iken Aydın'da intihar eden kişilerin yaklaşık yarısı 46 yaş ve üstü kişilerden oluşuyor. Ülke genelinde de Aydın'da da intihar edenlerin yarıdan fazlasının ilkokul mezunu olduğu belirlendi."

BEKARLAR DAHA ÇOK İNTİHAR EDİYOR
Yaş grubundan eğitime, medeni hallerinden inanç yapısına kadar intihar vakalarının her yönünü incelediklerini belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, yalnız yaşayan kişilerin daha çok bunalıma girdiğini ve özellikle belli bir yaşa gelip bekar veya boşanarak evliliklerini noktalamış kişilerin bu talihsiz eyleme daha çok başvurduğunun tespit edildiğini söyledi. Yapılan araştırmalara değinen Atay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Beyaz ırkta intihar oranları, diğer ırklara göre iki misli fazladır. Katolik ve Müslümanlarda, Protestan ve Yahudilere göre daha azdır. Evlenmemiş ve boşanmış kişilerde evli kişilere oranla iki misli daha fazladır. İş hayatı yani çalışmanın genel olarak intihara karşı koruyucu bir etkisi olduğu tespit edilmiştir."
(İK-HO-Y)

15.01.2013 10:32:13 TSI

Editör: Wan Haber