2009 yılında Tunceli'nin Hozat ilçesinde vatani görevini yaparken intihar ettiği ileri sürülen Murat Oktay Can'ın babası Oktay Can, oğlunun kendini öldürmediğini öldürüldüğünü iddia ederek, o dönem Genelkurmay Başkanlığı görevinde olan emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Oktay Can, oğlunun nöbet tuttuğu yerde ölü bulunduğunu ve askeri makamlar tarafından intihar ettiğinin açıklandığını hatırlatarak, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in bir açıklamasında 'Alnından vurulan er' diye tanımladığı askerin oğlu Oktay Can olduğunu yeniden hatırlattı.
Dönemin Genelkurmay Başkanı olan Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un yargılanması talebiyle Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan Oktay Can, suç duyurusuyla birlikte delil olarak Emekli Orgeneral Işık Koşaner'in ses kaydını da savcılığa teslim ettiklerini kaydetti.
Oğlunun komutanı tarafından vurulduğunu ileri süren Oktay Can, şöyle konuştu: "Biz burada çocuğumuzun şehitliğinin verilmesini istiyoruz. Ordunun içindeki çürük elmaların ayıklanmasını istiyoruz. Oğlumuzu zorunlu askere alan emekli Orgeneral İlker Başbuğ'dur. Oğlumuza sahip çıkamadı. Onun için dava açtım. Elimde 21 tane delil var. Kapalı alanda çocuğum vuruldu. Ölmedi öldürüldü. Savcı neye göre karar verdi, neden takipsizlik verdi, anlamıyoruz. Oğlum birinci kez komutanı, ikinci kez askeri savcılık, üçüncü kez ise otopsi yapan doktorlar tarafından öldürülmüştür. Ben bunların hakkında da davacıyım. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'ndan oğlumun şehitliğinin verilmesini istiyorum. Ben 2009 yılının mayıs ayında söylediğim gibi bugünde söylüyorum, 'Oğlum kendini vurmadı, vurulmuştur'."
Askeri makamların, oğlunun ölümünün ardından 'İntihar etti, psikolojisi bozuktu' açıklamaları yaptığını ileri süren Oktay Can, psikolojisi bozuksa neden silahlı nöbet tutmakla görevlendirildiğini sordu. Oğlunun alnı ve burnunda iki kurşun yarası olduğunu hatırlatan Oktay Can, bir kişinin uzun namlulu silahla alnına ateş edemeyeceğini, iki mermi izinin de olayın intihar olmadığını ortaya koyduğunu, ayrıca olaydan sonra oğlunun tüfeğinin emniyetinin kapalı halde olduğunun saptandığını, silahta oğlunun parmak izinin de bulunamadığını savundu.
Oğlunun odasını şehitliğe çeviren acılı baba Oktay Can, olay yeri fotoğrafı ile de açıklamalarda bulunarak, oğlunun kurşun yarasına otopside estetik yapıldığını öne sürdü.
Oktay Can, iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından başvurdukları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) başvuruyu gündemine aldığını belirtti.
(İA-HO-Y)

11.12.2012 17:43:41 TSI

Editör: Wan Haber