Tarih boyunca farklı isimler altında vatandaşlara hizmet veren bir kurum olan Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında vatandaşların her tür gereksinimine göre düzenlenmiş olan sistemler bulunuyor. Çeşitli sosyal güvence ve sigorta sistemleri olan bu sistemler ile ülkemizdeki vatandaşların sağlık hizmetleri alanında ihtiyaçlarını daha kolay ve daha ideal şekilde karşılayabilmesine yardımcı olmaktadır. Toplum içerisinde insanların daha rahat, daha konforlu ve daha kaliteli bir yaşam standardında hayatlarını sürdürebilmesi ve geleceklerini garanti altına alabilmesi amacıyla her ülkenin kendi vatandaşlarına sosyal güvence garantisi sunduğu bir kurumu bulunuyor.

 

Türkiye’de de vatandaşların sosyal güvence altına alınması ve sağlık olanaklarından yararlanabilmesini düzenlemekle sorumlu olan devlet kurumu Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşların sosyal güvencelerini sağlamak amacıyla hizmet veriyor. Özellikle ülkemizde sigortasız olarak çalışılmasının yasa dışı olması sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların hem çalışma yaşamlarında haklarının korunabilmesi hem de çok geniş kapsamlı olarak sosyal güvence olanaklarından yararlanabilmesini sağlamaktadır.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanan SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur gibi sigorta kollarına bağlı olarak çalışan vatandaşlar, çalışma alanlarına göre bu sigorta kollarına bağlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde bulunan bu sigorta kolları kapsamında vatandaşların sosyal güvence altına alınmasının yanı sıra ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağlıyor. Bu kapsamda da özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çatısı altında bulunan SSK sigorta koluna bağlı olarak işçi sınıfında çalışan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri ve emeklilik yaşamlarını garanti altına alabilmelerine yardımcı olunuyor.

 

Gelişen modern dünyamızda Sosyal Güvenlik Kurumu, teknolojiyi en etkin şekilde kullanıyor. Bu sayede de vatandaşların SSK hizmet dökümü alma gibi işlemlerini internet üzerinden çok daha hızlı ve çok daha kolay şekilde yapabilmelerine yardımcı oluyor. Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun binalarında var olan aşırı kalabalık ve yoğunluğunda önüne geçilebilmesine yardımcı olan bu modern hizmet olanakları sayesinde vatandaşlarda büyük bir kolaylık elde ediyor. Vatandaşlar en kolay işlemlerinden birisi olan bu sorgulama işlemlerini, internetten sadece birkaç dakika içerisinde yapabilmektedir.

 

Böylece güncel sigorta bilgileri hakkında detaylı bilgi edinebilmek için mesai saatlerini bekleyerek, kurum binalarında uzun vakitler harcamak zorunda kalmasının önüne geçilerek, vatandaşların bu işlemlerini çok daha hızlı şekilde yapabilmesi sağlanıyor. SGK resmi internet sitesi üzerinden SSK sigorta mükelleflerinin hizmetine sunulmakta olan online hizmet uygulamaları sayesinde SSK sigorta işlemleri günün herhangi bir saatinde kolayca yapılabiliyor. Bunun dışında da günün herhangi bir saatinde ofisten ya da evden gibi birbirinden farklı mekanlardan yani internete erişim sağlanabilen her yerden SSK mükellefleri SGK online hizmet uygulamalarını kullanarak kolay bir şekilde SGK hizmet sorgulama işlemlerini yapabilme imkanına sahip olabilmektedirler.

 

İnternetten SSK sigorta mükelleflerinin hizmetine sunulan online hizmet uygulamaları içerisinde özellikle 2011 senesinde SGK ’nin resmi sitesinde bulunan e-SGK sayfasında online hizmete ilave edilen e-sgm online sorgulama ekranı sayesinde SSK sigorta işlemleri şifresiz olarak yapılabiliyor. Böylece sigorta mükelleflerinin internetten sigortaları ile ilgili olarak en güncel ve en doğru bilgilere ulaşabilmek için şifre almasına gerek kalmamaktadır. İnternette yer alan bu e-sgm online sorgulama ekranı üzerinden kolayca sigortası ile ilgili sorgulama işlemlerini yapabilme imkanına sahip olabiliyor.

 

Ancak e-sgm online sorgulama ekranı üzerinde SGK hizmet dökümü alma işlemini yapabilmeleri için güvenlik amaçlı olarak bazı kimlik bilgilerini girmeleri gerekmektedir. Bu kimlik bilgileri arasında T.C. kimlik numarası da yer alıyor. Bu bilgiler girilerek sonuç ekranına yapılan sorgulamayla birlikte ulaşılabiliyor. Bu sonuç ekranında ise sigorta ile ilgili merak edilen her türlü bilgiye kategoriler üzerinden detaylı şekilde ulaşılabiliyor.

 

 

Editör: Wan Haber