Maliye Bakanı Naci Ağbal, global e-ticaret siteleriyel vergi konusunda anlaştıklarını bildirerek, “Türkiye’ye bu şekilde hizmet satan firmalar Türkiye’de bir vergi dairesine mükellef olsunlar, ödemeleri gereken vergiyi tüketici değil, kendileri ödesinler” dedi.

Elektronik ticaretten Türkiye’de para kazanan şirketin vergi ödeneceğinin mevzuatta net bir şekilde tanımlandığını belirten Ağbal, “Maliye olarak risk analiz merkezi kuruyoruz. Şuna da dikkat ediyoruz; Bu çalışmalar e-ticaretin yurtdışına kaymasına neden olmasın. Şu anda Türkiye’de elektronik ticareti yapan vergi dairesine kaydolan mükelleflerimiz var. Diyoruz ki, bu arkadaşlar nasıl vergileri ödüyorlarsa, yurtdışından gelip Türkiye’den para kazananlar da aynı vergiyi ödesin” dedi.

‘3 dev bize geldi’

Global e-ticaret sitelerinin kendisinden randevu istediğini ifade eden Ağbal, şöyle devam etti: “2 hafta önce 3 global firmayla görüştüm. Geldikleri nokta şu: ‘Biz Türkiye’nin yapmış olduğu düzenlemeleri önemsiyoruz. Türkiye’yi önemli bir pazar olarak görüyoruz, burada sizin vergileme konusundaki kararlılığınızı da gördük, takdir ettik, biz artık vergi dairesine kaydolup mükellef olmak istiyoruz, diğer vergi mükellefleri hangi vergileri veriyorsa biz bunları vermek istiyoruz. Sadece ve sadece sizden ricamız, vergiyle ilgili prosedürleri basitleştirmeniz.’ Elektronik ortamda beyanname verilmesi, elektronik ortamda belge düzeni, fatura düzenin kurulması, elektronik ortamda ödeme sistemlerinin kurulaması, vergi mükellefiyetiyle ilgili mümkünse İstanbul’da tek bir vergi dairesinin bu konudan tutulması, vergi mevzuatında ortada olduğunu düşündükleri bazı boşluklar var, bu boşluk alanlarının doldurulmasını talep ediyorlar.”

Bu kapsamda, Vergi Usul Kanunu’nda işyeri tanımını değiştireceklerini ifade eden Ağbal, “Yani yurtdışında bile bir server olsa eğer server üzerinden burada direkt müşteriyle irtibat kuruyorsanız, biz onu burada Türkiye’de işyeri kurumu sayacağız” diye konuştu.

Türkiye gelirleri 4 milyar TL

Aralarında Google, Facebook, Twitter, Apple ve erişimi engelli olan Booking.com gibi şirketlerin bulunduğu internet devleri Türkiye üzerinden elde ettikleri gelirin vergisini ödemek yerine, gelirlerini yurtdışındaki yerleşik hesaplarına aktararak vergiden kaçınma yoluna gidiyorlar. Bugüne kadar Türkiye (halen), bu şirketlere geriye dönük vergi cezaları kesme yoluna gidiyordu. Sektör yetkilileri bu gibi şirketlerin Türk kullanıcılar üzerinden elde ettiği yıllık gelir toplamının 3-4 milyar TL aralığında olduğunu ifade ediyor.

Vergiyi şirket kendi ödesin

Yurtdışındaki firmalar için vergi dairesi görevlendirilebildiğini anlatan Bakan Ağbal, şunları söyledi:

“İstanbul’da bir vergi dairesini görevlendirdik. Yurtdışında olan firmalar Türkiye’de tüketicilere doğrudan hizmet sunarlarsa mevcut sistemde neydi? Tüketicinin KDV’sini sorumlu sıfatıyla ödemesi gerekiyordu. Biz kanunu değiştirdik, Türkiye’ye bu şekilde hizmet satan firmalar Türkiye’de bir vergi dairesine mükellef olsunlar, ödemeleri gereken vergiyi tüketici değil, kendileri ödesin. Altyapı kuruldu, vergi dairesi belirlendi, birkaç danışmanlık firması bazı çekincelerini ifade ettiler. Ben Gelir İradesi Başkanımıza talimat verdim, o uluslararası global şirketlerin yöneticileriyle danışmanlık firmaları toplantılar yapacaklar, o teknik düzeydeki olan boşlukları da dolduracağız. Türkiye’den kazananın Türkiye’de vergi vermesini istiyoruz. Bu konuda yasal altyapıyı oluşturduk, uygulamayla ilgili kararlılığımızı ortaya koyduk. Şu anda global firmaların gelip, evet, biz artık vergimizi de ödemek istiyoruz demeleri de bizi memnun ediyor.” (Milliyet)

 

Editör: Wan Haber