Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası'nın Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Eğitim Merkezi olarak düzenleneceğini söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Burdur Valiliği arasındaki İnsuyu Mağarası'nın Doğa Eğitim Merkezi Protokolü hakkında bilgi veren Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, "Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzaladık. Protokol ülkemizin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası ile ilgilidir. 1950'li yıllardan itibaren binden fazla mağara turizme kazandırılmış, bunlar 29'unun projeleri hazırlanıp, hizmete açılmış, bu mağaraların içinde ilk turizme açılan İnsuyu Mağarası'dır. Bu mağaraların turizme açılmasıyla birlikte gelecek ziyaretçi sayısını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılırken, mağaralarla ilgili, bazı gereklilikleri göz ardı edilmiş. Mağaraların bir kısmına ana kaynak değeri olan, mağara içi oluşum dediğimiz sarkıtlar, dikitler tahrip olmuş, ekosistemi zarar görmüş, bundan dolayı mağaraların bazıları cazibesini kaybetmiş" dedi.
İnsuyu Mağarası'da tahribatlar olduğunu belirten Vali Yılmaz, "Geçmişte filmler çekilmiş, içeride ateş yakılmış, onların tahribatları var. Bu tahribatların durdurulması ve ekosistem özelliklerinin el verdiği ölçüde geri kazanılması, rehabilitasyon, farkındalık oluşturulması, Doğa Eğitim Merkezi niteliği kazandırılması, dünyadaki benzerlerine uygun, marka değeri taşıyacak konuma getirilmesi, ziyaretçi memnuniyetinin üst seviyeye çıkarılmasını hedefliyoruz" dedi.
İnsuyu Mağarası'nın korunması rehabilitasyonu ve sürdürülebilir turizm koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ortak bir çalışma grubu kurup, bir görev bölümü ve iş bölümü yaparak bu işi yürütmeyi karşılıklı olarak taahhüt ettiklerini belirten Vali Yılmaz, şunları söyledi:
"Bu protokol kapsamında mağaranın fiziksel yapısını, jeoformolojik zenginliğini ve ekolojik değişimi koruyacak tedbirler, mağaranın yönetim planı, mağara ile bütünlük sağlayacak mekanlardaki peyzaj düzenlemesi ve ziyaretçilerin sosyal ihtiyaçlarının karşılanacağı adımlar atılacak. Orada yepyeni bir ortam oluşacak. Burada karşılıklı bizim yapacağımız işler var, ilgili genel müdürlüğün yapacağı işler var. Onlar özellikle bilimsel çalışmalara ağırlık verecek, mağaranın her türlü özelliğinin korunarak rehabilitasyonunu yapacak. Burada bizim katkılarımız olacak, işletim sürecinde biz görev alacağız. Burayı doğa eğitim merkezi haline getirmek için bu protokolü hazırladık. İlgili müdürlük ve orman teşkilatı ortak olarak çalışacak. Mağaranın yönetim planı hazırlanacak. İçeride bir aydınlatma var. Aydınlatmanın mağaraya zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi yapılacak.Bahçede çok kötü bir yapılaşma var. Vatandaşların dinlenme mekanları pek uygun değil, peyzaj bütünlüğü içinde ilgili mimarlarca projeye göre hazırlanacak. Mağarayı gezdirecek rehberlerin eğitimi dahil bu işin sorumluluğu çok önemli."
İnsuyu Mağarası'na Doğa Eğitim Merkezi niteliği kazandırmak istediklerini kaydeden Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, konuşmasının ardından protokolü imzaladı.
(HG-Sk-Y)

29.01.2013 15:43:34 TSI

Editör: Wan Haber