İnönü-Churchill Yenice görüşmesinin 70. yıl dönümü düzenlenen etkinlikle kutlandı.
Törenler, Yenice Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Daha sonra yürüyüşe geçen protokol üyeleri İnönü-Churcill Barış Parkı Salonu'nda düzenlenen programa katıldı. Burada, Yenice Belediye Başkanı Ali Kuru, 30 Ocak 1943'te dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in buluşmasının tarihe 'Adana Görüşmesi' olarak geçtiğini söyledi.
İnönü'nün, bu tarihi görüşmeyle Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'na girmesini önleyerek Cumhuriyetin barış içinde kalmasını sağladığını anlatan Kuru, 'Türk heyetinin kazandığı bu diplomasi zaferi her türlü övgüye layıktır" dedi.
Atalarımız her zaman barıştan yana hareket ettiğini söyleyen Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi de, bize verilen mesajları iyi okunması gerektiğini söyledi.
Kaymakam Güldibi, "Her zaman için en kötü barış, en iyi savaştan iyidir. Çünkü kan dökülmeyen, anaların ağlamadığı, yavruların yetim kalmadığı hiç savaş, hiçbir çatışma ortamı yoktur. O zaman esas olan barıştır. Kaldı ki; bizlerin inancı da daima barıştan, kardeşlikten yana elbette ki özgürlüğümüzden ödün vermemeliyiz. O zaman bizlere düşen ecdadımızın, atalarımızın bize verdiği mesaj iyi okumalıyız. Her zaman barıştan yana tavır alalım ama özgürlüğümüze, bağımsızlığımıza karşı en ufak müdahaleyi kabul etmeyelim" şeklinde konuştu.
Barış konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği törende, Yenice Belediyesi ve Çağ Üniversitesi tarafından hazırlanan slayt izlendi.
Daha sonra görüşmenin yapıldığı Beyaz Vagon gezildi. Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İlçe Jandarma Komutanı Bahadır Kazım Ersoy ve Çağ Üniversitesi Genel Sekreteri Veli Köroğlu anı defterini imzaladılar.
(ERY-AKL-Y)

30.01.2013 13:48:36 TSI

Editör: Wan Haber