Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Van'da yıllardır taş ve gümüş işlemeciliği üzerinde çalışmalar yapan ve 1 yıldır da Van'ı ve Türkiye'yi İngiltere'de açtığı ve çeşitli sanat eserlerinin bulunduğu işyeri ile bir kültür elçisi gibi temsil eden Ferhat Şimşek, Queen Elizabeth'in özel temsilcisi ve Londra Haringey Belediye Başkanı Aligül Özbek ile kraliçenin doğum günü hediyesi tanıtım toplantısında buluştu. 
Londra Haringey Belediye Başkanı Aligül Özbek, daha sonra da Ferhat Şimşek'i makamına davet etti. Şimşek, giderken Van'da taşlardan yaptığı bir plaketi Öztürk'e hediye etti. Belediye Başkanı Öztürk de, kendisini iki ülke arasında "kültür elçisi" olarak kabul ettiğini söyledi.

VAN'A ÖVGÜLER

Şimşek'in ziyareti sırasında bazı İngiliz tv kanalları da hazır bulundu.
Ziyaret sırasında yaptığı konuşmada Londra Haringey Belediye Başkanı Aligül Özbek'in Van'ı methetmesi dikkat çekti.

Özbek, şunları söyledi:

"Van'ı 2011 yılında tanıdım. O yıkıcı depremde her şey altüst olmuş, bir şey kalmamış. Keşke o güzel şehri o gün o şekilde tanımamış olsaydım. Van çok güzel bir şehir, çok mert insanları var, cana yakın, mükemmel. Ferhat Şimşek arkadaşımız, bir el sanatçısı, çok kıymetli değerli bir arkadaşımızdır. Kendisi Van'da Kültür Bakanlığı tarafından sertifikalandırılmış bir arkadaşımız. Çivi yazısını çok mükemmel bir şekilde okuyor. Kendi deyimi ile sadece akademide değil, kendi çabasıyla çalışmış, çabalamış. İyi de bir araştırmacı. Beni Van'a götürdü, o dağların taşların arasında gezdirdi. O taşlardan bir tane plaket yapmış. Ve plaketi bana getirdiği için kendisine çok teşekkür ediyorum. Ülkelerimiz arasında kültür elçiliği yapacağına inanıyorum ve onu öyle kabul ediyorum."

TAŞ, İNGİLTERE'DE DEĞER GÖRDÜ

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Şimşek de, taş oyma sanatının Türkiye'de değer görmediğine vurgu yaparak, "Yaşadığım coğrafyada değer görmeyen taşın İngiltere'de çok daha anlamlı bir şekilde değer görmesi benim için ayrı bir duygu oldu." dedi.
Londra Haringey Belediye Başkanı Aligül Öztürk ile daha önce tanıştığını da ifade eden Şimşek, "Sayın belediye başkanı Aligül Özbek, 2011'de Van depreminde doktor ve tıbbi malzeme katkısında bulunmuştu. Daha sonra kendisini Van'a davet etmiştim. Tam da Van aşığı diyebilirim. Beni bir kültür elçisi olarak kabul etmesi beni onure etti. Kendisine çok teşekkür ediyorum." 

Şimşek, en büyük beklentisinin yaşadığı coğrafyanın savaşsız, kavgasız ve kültür-sanatın öne çıktığı bir coğrafyaya dönüşmesi olduğunu da kaydetti.

Editör: Wan Haber