Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen kahramanlar,  Londra’da da görkemli bir törenle anıldı. Tören Big Ben’in çanlarının çalması ile başladı. Törende Ecenur Bilgiç isimli 14 yaşındaki Türk genci kürsüye çıkarak Atatürk’ün Çanakkale ile ilgili sözlerini okudu.  İstiklal Marşı ilk kez İngiltere’de devlet seviyesinde okundu.

 

Şehitler anısına iki dakikalık bir saygı duruşunda bulunulmasının ardından Avustralya, Yeni Zelanda, Britanya, Almanya, Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Güney Afrika, İrlanda, Malta, Sri Lanka, Belçika, Papua Yeni Gine ve Türkiye’den temsilciler anıta şehitleri temsil eden kırmızı gelinciklerden oluşan çelenkler bıraktı. İlk çelenk Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesi’nde erkek kardeşini kaybeden Kraliçe 2’nci Elizabeth tarafından bırakıldı. Başbakan David Cameron’ın da hazır bulunduğu törene yakında ikinci çocuğunu kucağına almaya hazırlanan Cambridge Dükü William da katıldı.


İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın milli marşlarının ardından Ecenur Bilgiç isimli 14 yaşındaki Türk genci kürsüye çıkarak Atatürk’ün Çanakkale ile ilgili sözlerini okudu.

Atatürk’ün sözleri törene katılanların gözlerinin dolmasına neden olurken, daha sonra İstiklal Marşı ilk kez İngiltere’de devlet seviyesinde okundu. Türk Hava Kuvvetleri Bandosu’nun çalıp ünlü Türk tenor Burak Gülşen’in okuduğu İstiklal Marşı’nın ardından tören Çanakkale’de savaşan tüm birliklerin temsil edildiği bir marşla devam etti.

Editör: Wan Haber