İngiltere veliaht prensi William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in sabah bulantılarına çare olarak siyah incir yemesi Bursa'nın dünyaya tanıtılmasını sağladı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in geçtiğimiz yıllarda Bursa ziyaretinde çok beğendiği siyah inciri Düşes Kate'ye de tavsiye etmiş olabileceğini söyledi.
İngiltere veliaht prensi William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in sabah bulantılarına karşı Bursa inciri yediğinin ortaya çıkması bütün dünyanın gözünü Bursa'ya çevirdi. Temmuz ayında doğum yapacak olan Düşes Kate'in siyah incir yemesiyle ilgili İngiliz gazetelerinde çıkan haberler Bursa siyah incirinin büyük tanıtımını sağladı. Daily Mail'in haberine göre, Düşes Kate kendisini hamileliğinin ilk haftalarında hastanelik eden bulantılara karşı çareyi siyah incirde buldu. Demir ve B6 vitamini ile sindirimi kolaylaştıran enzimler açısından en zengin meyvelerden biri olan incirin Kate'e iyi geldiği bildirildi. Bursa incirinin "bu egzotik meyvenin piyasada bulunabilecek çeşitleri arasında en kalitelisi" olduğu ifade edildi.
Bu haberlerin ardından Bursa siyah incirinin büyük bir reklam olduğunu söyleyen Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Düşes Kate'nin siyah incirini tüketmesi son 3 yıldır yapılan tanıtım faaliyetlerinin somut bir sonucu olduğunu söyledi. 2010 yılının Bursa siyah inciri yılı olduğunu hatırlatan Çalı, bazı İngiliz gazetelerinin siyah incirinin tanıtımını yaptığını da vurguladı. 2011 ve 2012 yılının verimli geçtiğini söyleyen Çalı, "2013 yılında da artan bir seyirle bu verimliliği devam ettireceğiz. Önümüzdeki yıllarda çok daha iyi rakamlara ulaşacağız. Biz reklam konularına öncelik veriyoruz. Ethephon hormonunun kullanılmaması ile ilgili toplantılar yapmıştık. Güzel sonuçlar da aldık. Bu hormonu artık kimse kullanmıyor. Çünkü bu hormon pazarda ürün değerini azaltıyor. Bunu tadanlar Türk incirini ağızlarına koymuyorlar" dedi.

"KRALİÇEDEN GELİNİNE SİYAH İNCİR TAVSİYESİ"
Geçtiğimiz yıllarda Bursa'ya gelen İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in siyah inciri Cambridge Düşesi Kate'e tavsiye etmiş olabileceğini söyleyen Çalı, "Bursa'ya geldiğinde siyah incirin tadına hayran kalan Kraliçe Elizabeth bu yüzden gelinine incir yemeyi tavsiye etmiş olabilir" dedi.
Siyah incirde elde edilen başarının İngiltere'den gelen haberle tescil edildiğini ifade eden Çalı, "Bu Bursa siyah incirine verilen değer bizim için büyük bir tanıtım oldu. Bursa siyah incirinin faydaları anlatmakla bitmez. Besin değeri açısından verimli. Vitamin, sindirim yönüyle, özellikle ihtiva ettiği mineraller bakımından şifa kaynağı" şeklinde konuştu.
"KATE'NİN REKLAMI İHRACATA YANSIR"
Siyah incirde ihracat rakamlarının son 2 yılda aynı şekilde aynı seviyede olduğunu belirten Çalı, İngiltere veliaht prensi William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in siyah incir yemesinin ihracata da olumlu yönde yansıyacağını kaydetti. Çalı, şöyle devam etti:
"2 yıldır rakamları koruyoruz. 2012'de 30 milyon dolar siyah incir ihracatı yapıldı. Bu da 14 bin ton siyah incir ediyor. Bütün AB ülkelerine siyah incirlerimiz gidiyor. Ayrıca Ortadoğu ülkelerine de siyah incir gönderiyoruz. Öte yandan ABD'ye de ihracat izni almak için 7 senedir çalışıyoruz. Olumlu adımlar atıldı. Yakın zamanda netice alacağız. İncir Bursa'nın 40 köyüne büyük bir gelir sağlıyor. İngiliz düşesi Kate'nin siyah incirini yiyerek şifa bulması bizim ihracatlarımızı da artıracak. 2013 yılında da yüzde 10-20 seviyesinde artış bekliyoruz."
(YS-MŞ-E)

28.01.2013 14:11:25 TSI

Editör: Wan Haber