Birleşik Krallık’ta 23 Haziran’da gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği’nden ayrılıp ayrılmamanın sorulduğu referandumda ayrılma taraftarları üstün gelmiş ve Cameron’un da yürüttüğü "AB’de kal" kampanyası başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Referandumda beklediğini alamayan David Cameron istifa kararı alarak AB ile müzakere sürecini ’bir ayrılık taraftarının’ yürütmesinin daha doğru olacağını duyurmuştu. Cameron’un istifasını ve Muhafazakar Parti liderliğini bırakacağını açıklamasının ardından partiden Enerji Bakanı Andrea Leadsom ve İçişleri Bakanı Theresa May’in isimleri öne çıktı. Enerji Bakanı Andrea Leadsom’un yeterli destek almadığını düşünerek adaylıktan çekilmesiyle İngiltere’nin yeni Başbakanın Theresa May olacağı netleşti.

Theresa May, David Cameron’un istifasını bugün Kraliçe II. Elizabeth’e sunmasıyla ülkenin ikinci kadın başbakanı olacak. Son günlerde en çok konuşulan isimlerden biri haline gelen Theresa May de, Brexit referandumunda "AB’de kal" kampanyası yürütüyordu. Bununla birlikte May, referandum sonuçları sonrası ’Brexit brexit’ir. Gerekli işlemleri yerine getirerek AB’den ayrılacağız" açıklamasını yapmıştı. Margaret Thatcher ülkenin ilk ve en uzun görev yapan kadın başbakanı olma unvanını elinde bulunduruyor.

THERESA MAY KİMDİR ?

1977 yılında Oxford Üniversitesi Coğrafya bölümünden mezun olan Theresa May, siyasete atılmadan önce 1977-1983 yılları arasında İngiltere Merkez Bankası’nda çalıştı. 1986 yılında Merton Belediyesi’nde Belediye Meclis üyeliğine seçilerek siyasete giriş yapan May, 1997 yılında Muhafazakar Parti’den Maidenhead milletvekili olarak parlamentoya girdi. Siyasi kariyeri sırasında Eğitim Bakanı olarak da görev yapan Theresa May, 2010 yılından beri İçişleri Bakanlığı görevini sürdürüyor. İHA

Editör: Wan Haber