2003 ve 2008 yılları arasında, Irak Savaşı'nda sistemli bir şekilde işkence uygulamak ve adam öldürmekle suçlanan İngiliz askerleri, Kraliyet Yüksek Mahkemesi'nde hesap verecek. 192 Iraklı tarafından açılan ve üç gün sürecek olan dava, Irak Savaşı'nın 10. yıl dönümünün bir hafta öncesinde yer alıyor. Suçlamaları Hakim Sir John Thomas ve Hakim Justice Silber dinleyecek.
İnsan Hakları Savunucusu Phil Shiner, Kraliyet Yüksek Mahkemesi önünde basına açıklamalarda bulundu. Shiner, "Önümüzdeki 3 gün boyunca Kraliyet Yüksek Mahkemesi 192 Iraklının şikayetlerini dinleyecek. 2003-2008 yılları arasında Irak savaşında yer alan İngiliz ordusuna dair 192 kişiyi dinledik ve daha dinleyemediğimiz binlerce kişi var. Evinden canlı alınan bir babaannenin bir kaç saat sonra İngiliz çantası içerisinde ölü bulunması, uyku tulumu içerisinde vurulan bir adam, kurşunlanan küçük bir kız çocuğu bunlardan sadece birkaçı. Burada üç gün boyunca yer alacak muhakemede İngiliz mercilerden Irak'ta kaç kişiyi öldürdüklerini, ne tür bir politika izlendiğini, mesuliyetin kimde olduğu ve nasıl kullanıldığı gibi bir çok soruya dair cevap bulmayı arzuluyoruz" diye konuştu.

"İNGİLİZLER DE ABD'NİN İŞLEDİĞİ SUÇLARI İŞLEDİLER"
İHA kameralarına konuşan Avukat Phil Shiner, "Ben burada 2 hakimin üç gün boyunca dinleyecekleri sorgulama neticesinde doğru bir karara varacaklarına inanıyorum. İngiltere'nin bu tarihler arasında burada gerçekleştirdiği icraatlar kabul edilemeyecek kadar kötü ve bunun önüne geçilmesi için bu davanın nihai kararları büyük önem taşıyor. Dava, gerek İngiliz hükümetinin gerek Savunma Bakanlığı'nın uyguladığı politikanın hesabını verip tekrarlanmasının önlenmesi üzerine. Bu davanın tek bir çıkışı var. Biz buradan bir netice alamazsak pes edip bırakmayacağız. Netice alana kadar devam edeceğiz, şimdi olmazsa bile ileride bu davanın halkın soruşturmasına açık bir noktaya gelmesini istiyoruz. 192 suçlama ile birlikte henüz dinlenemeyen 871 Iraklı var. Dava tazminat gibi bir konuya temas etmiyor. Mahkemeden bu üç gün sonunda 'yeter bunu halk soruşturmasına açıyoruz' demesini diliyoruz" ifadesinde bulundu.
Phil Shiner, ayrıca ABD'nin Guantanamo ve Irak'taki Ebu Garip cezaevlerinde yaptıklarına benzer şekilde İngilizlerin de aynı insanlık suçlarını işlediklerini ifade etti.
(HŞ-CTŞ-AŞ-D)

29.01.2013 15:46:21 TSI

Editör: Wan Haber