İnebolu'da Kivi üretimini yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İnebolu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde bir gezi düzenlendi.
Yalova'ya düzenlenen geziye İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özgür Karayılan ve Mühendis Ünsal Emin Kurtoğlu ile kivi yetiştiriciliği konusunda İnebolulu bazı çiftçiler katıldı.
Yapılan gezide Altınova ilçesindeki kivi bahçe tesisleri, soğuk hava depoları, paketleme tesisleri gezildi. Altınova'da toplam 4 bin 350 kivi bahçe tesisi bulunuyor ve yoğun olarak Hayward çeşidinin yetiştiriciliği yapılıyor.
Gezide ilk etapta kivilerin muhafaza edildiği soğuk hava depoları incelendi. Paketleme üniteleri ve depolar hakkında Ziraat Yüksek Mühendisi Hulusi Samancı ve diğer çalışanlar tarafından çiftçiler bilgilendirildi. Altınova'da eski ve yeni kurulan kivi bahçeleri gezilerek uygulamalı ve yerinde olarak çiftçilerle izlenimler gerçekleştirildi. Ayrıca Hulusi Samancı'nın doku kültüründen kivi fidanı üretimi yapmış olduğu Aysa fidancılığın çalışma bölgesi gezildi. Ardından bölgedeki bazı süs bitkisi yetiştirilen seralar gezildi.
Gezinin sonunda Aysa Fidan Firması, Altınova bölgesinde bulunan, kivide doku kültürü ile çoğaltım yöntemiyle çalışan tesislerine katılımcıları davet etti.
Gezide yapılan eğitimlerle çiftçilere, Kivi yetiştiriciliği için toprak hazırlığında yapılması gerekenler, fidan seçiminin önemi, tesis kurulumunda yapılması gerekenler, toprak işleme teknikleri, gübreleme, bakım, sulamanın önemi ve sulama teknikleri, budamanın önemi ve Kivi yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılara karşı alınacak önlemler konularında bilgilendirme yapıldı.
(Vİ-OA-Y)

18.12.2012 11:56:32 TSI

Editör: Wan Haber