Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen tek canlı olan ve üreme döneminde avlanması yasaklanan inci kefali balığının av sezonuna da sayılı günler kaldı. Her yıl uygulanan av yasağı sayesinde hem balığın nesli korunurken hem de vatandaşlarda üreme sezonu olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında bir bilinç oluşuyor. İnci kefali balığının neslinin korunması amacıyla 1997 yılından beri çalışma yapan Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, av yasağı sayesinde her yıl bir önceki yıla nazaran daha iyi olduğunu söyledi. Sarı, “Van Gölü’nde yaşayan tek balık türü olan inci kefali, üremek için büyük sürüler halinde akarsulara göç ediyor. Göçü daha rahat yapması, faaliyetini tam net bir şekilde gerçekleştirilmesi için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulaması var. Bu av yasağı uygulaması esnasında, Van Gölü çevresinde birçok kurum ve kuruluş koordineli bir şekilde çalışıyor. Van Valiliği, Bitlis Valiliği, Van İl Jandarma Komutanlı, Jandarma Asayiş Bot Timleri, ilçe jandarma komutanlıkları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlükleri, ilçe müdürlükleri, kaymakamlıklarımız ve emniyet müdürlüklerimiz, zabıtamız hepsi beraber inci kefali bağlının kaçak avlanmasını önlemeye yönelik faaliyetler yürütüyorlar” dedi.

“AV YASAĞI, BALIĞA SAYGIYI ARTTIRDI”
Av yasağının balığa olan saygıyı da arttırdığını dile getiren Mustafa Sarı, “Her yıl bu kaçak avcılığın önlenmesi yönündeki faaliyetlerimizin yetkinliği artıyor. Nedeni şu, bir taraftan Van Gölü’nün çevresinde yaşayan insanlar, bu konuyla ilgili ciddi bir bilinç yükseltmesine sahip oluyorlar. Her yıl insanlar inci kefalini daha fazla tanıyorlar, daha iyi öğreniyorlar ve üreme göçüne saygı duymaya başlıyorlar. Daha çok gönüllü insan işin içine giriyor. Her yıl daha çok gönüllü bizi arıyor, güvenlik birimlerini arıyor, tarımı arıyor ve kaçak avcılıkla mücadelede çok ciddi katkılar sağlıyorlar. Bu yüzden inci kefalinin kaçak avcılığının önlenmesine yönelik faaliyetler ve etkinlikler biraz daha artmış oluyor. Bugüne kadar ki uygulamalara baktığımız zaman, geçmiş yıllardan daha etkin bir av yasağı uygulaması olduğunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Özellikle İl Jandarma Komutanlığımızın dere boylarında gerçekleştirmiş olduğu yaya koruma faaliyetleri çok ciddi katkı sağlamış durumda. Diğer taraftan inci kefalinin tanıtımına katkı sağlayan, bu yıl 5.’sini yaptığımız ‘'İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali'nin çok büyük katkısı var. İnci kefali balığını koruma bilincinin gelişmesine çok büyük bir katkısı var. Çünkü insanlar ‘arkadaş bak bizim balığı görmeye ta Amerika’dan insanlar gelmişler, Kuzey Irak’tan, İran’dan, Gürcistan’dan, Çek Cumhuriyeti’nden, Slovakya’dan, Ukrayna’dan insanlar gelmiş’ diye hayret ediyorlar. Böylece inci kefalinin korunmasına ilişkin bilinç biraz daha yükselmiş oluyor. Bu yönüyle 2014 üreme sezonunun daha önceki yıllardan daha başarılı geçtiğini, daha iyi geçtiğini çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz” diye konuştu.

MURADİYE KAYMAKAMLIĞI HAKKINDA YASAL İŞLEM
Prof. Dr. Sarı, bazı yetkililer hakkında yasal işlem başlattıklarını da ifade ederek, “Tabi bu yıl istenmeyen bazı olaylar da olmadı değil. Kaçak avcılık yine oldu. İnci kefalinin üreme göçü gözlemine ilişkin Muradiye’de bir çevre düzenlemesi kaymakamlık tarafından yapılıyor, iki yıldır. Talihsiz bir şekilde bu yıl tam inci kefali göçü devam ederken, o dere yatağına iş makinelerini soktular. Bunlar çok talihsiz ve istemediğimiz şeyler. Ama buna ilişkin gerekli müdahaleyi hemen yaptık. Sorumluların hakkında yasal işlem yapılması için müracaatta bulunduk. Hem İçişleri Bakanlığı’na, hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, hem de Van Valiliği’ne sorumlular hakkında işlem yapılması için müracaatta bulunduk. Dolayısıyla ümit ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda daha ileri bir noktada oluruz, inci kefali daha iyi bir üreme sezonu geçirir. Biz de inci ke

Editör: Wan Haber