Dünyada sadece Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan inci kefali balığı, üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç sebebiyle av yasağı başladı. Van Gölü'ndeki balıkçı tekneleri dün son kez ağlarını çektikten sonra teknelerini kıyıya demirledi.


Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, inci kefalinin dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik bir balık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sarı, balıkların yaşamlarını gölde sürdürdüğünü, üremek için de tatlı sulara göç ettiğini belirtti. Dolayısıyla bugünden itibaren başlayan av yasağı nedeninin üreme döneminin başlaması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarı, “Bu üreme göçünü yapacak hayvan, derelere gidecek, yumurtasını bırakıp tekrar göle dönecek. Bu süre yaklaşık iki buçuk üç ay sürüyor. Bu yüzden de 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında inci kefali avcılığı her türlü av aracıyla yasaklanmış durumda” dedi.


İnci kefalinin derelere gelmesinin amacının üremek olduğun ifade eden Sarı, “Van Gölü’nün kenarlarındaki insanlara soruyorum. “Sizin doğum yapmak üzere olan bir ineğinizi bunu kaba verir misiniz? Hamile olan bir koyunuzu Adak kurbanı olarak kesebilir misiniz? Ne örfünüz, ne adediniz ne de inancınız buna müsaade etmez”. Peki ya inci kefali, o hayvan değil mi? Canlı değil mi? O da yumurtlamak için derelere geliyor. Aynı inek, koyun ve diğer hayvanlara gösterdiğiniz saygıyı bu hayvan da hak ediyor. Onun üreme hakkına saygı gösterelim. Üreme zamanında kaçak avcılık yapmayalım. Balık almayalım, satmayalım, yemeyelim, satanları da uyaralım. Nedir kaçak balığın anlamı. Hırsızlık malını satıyorlar. Siz komşunuzun bahçesinden toplanan hırsızlık malı olduğunu bilerek o sebzeyi satın alır mısınız? Hırsızlık malı olduğundan emin olduğunuz bir aracı satın alır mısınız? Almazsınız. İşte 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında satılacak olan inci kefalleri hırsızlık malıdır. Şu anda yaklaşık 2 milyar civarında inci kefalı balığının Van Gölü'ne dökülen 12 akarsuya doğru gitmeye başladı. Bunları sodalı sudan tatlı suya geçişlerinde avlamayalım” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber