Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, İmralı'ya gerçekleştirilecek olan ikinci ziyaret ile ilgili adaya gidecek isimler üzerinden yapay bir kriz oluşturulduğunu belirterek, "BDP olarak biz bu sürecinin destekçisi olacağız" dedi.
BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Beştaş ile Grup Başkanvekili İdris Baluken, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Beştaş, Diyarbakır'da 10 Şubat akşamı gerçekleşen gösterilere yönelik polis müdahalesi sırasında Şahin Öner isimli gencin, polise ait panzerin altında kalarak can verdiğini ileri sürerek, olayın çok vahim bir olay olduğun söyledi. Şahin Öner'in ölümünün Türkiye kamuoyuna doğru bir şekilde yansımadığını belirten Beştaş, Türkiye'deki dört ajansın olayın gerçekleşmesinin ilk dakikalarından itibaren haberi 'elinde el bombası' patladı diye geçtiğini, ardından bazı yayın organlarında ise haberin değiştirilerek 'polisi panzeri altında kaldı' diye geçtiğini ifade etti. Haberi geçen ajanslara tepki gösteren Beştaş, "Biz insan yaşamının bu kadar değersizleştirildiği,olayın ilk anından itibaren valiliğin, emniyetin yaptığı açıklamaların esas alınmasını doğru bulmuyoruz" dedi.
Valiliğin ve emniyetin olayın gerçekleşiş biçimini netlik kazandırmadan yaptıkları açıklamaları doğru bulmadıklarını kaydeden Beştaş, olayı ciddi bir şekilde takip ettiklerini dile getirdi. Öner'in gazetelerde yer alan resimlerinde elinde hiçbir şekilde bomba bulunmadığını öne sürerek, otopsi raporunu beklediklerini söyledi.
Grup Başkan Vekili İdris Baluken ise yaptığı konuşmada, 19 yaşındaki Şahin Öner'in ölümünün kabul edilecek bir olay olmadığını söyledi. Son 10 yıl içerisinde 67 kişinin toplumsal olaylarda yaşamını yitirdiğini belirten Baluken, olaylarla ilgili geniş kapsamlı soruşturma yapılmamasının halk üzerinde tahribatlar oluşturduğunu belirtti. Şahin Öner'in ölümüyle ilgili hükümet yetkilileri tarafından açıklama beklediklerini sözlerine ekleyen Baluken, 19 yaşındaki Öner'in ölümünde ihmaller zinciri bulunduğunu öne sürdü.

"İSİMLER ÜZERİNDEN YAPAY BİR KRİZ OLUŞTURULUYOR"
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Baluken, İmralı'ya gerçekleştirilecek olan ikinci ziyaret ne zaman gerçekleştirileceğinin sorulması üzerine, "Bu görüşmenin son derece geciktiğini düşünüyoruz. Aradaki sürenin heba edildiğini düşünüyoruz. Bu süre uzadığı ölçüde süreci gölgeleyebilecek provokasyonların gelişebileceği kaygısını da taşıyoruz. Bu konuyla hükümet yetkilileriyle görüşmelerimiz oldu. Bu güne kadar somut bir gelişme sağlanmadı. Biz özellikle bu süreçte isimler düzeyinde oluşturulan krizin yapay bir kriz olduğuna inanıyoruz. Biran önce aşılması gereken, tüketilmesi gereken bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Kamuoyu önünde tartışılacaksa çözüm projeleri ve yol haritaları üzerinden bir tartışma yürütülebilir. Aksi takdirde adaya kimin gideceği üzerinden, heyette kimin olacağı üzerinden olacak bir tartışma daha sürecin başında çok önemli sıkıntılara sebep olabilecek diye düşünüyoruz. BDP olarak biz bu sürecin kayıtsız şartsız destekçisi konumundayız. Müzakere ve diyalog sürecine giden yolda her türlü desteği sunacağımızı ifade ettik. Oluşturulan bu yapay krizin aşılması açısından parti olarak biz duyarlı bir yaklaşım içerisindeyiz" diye konuştu.
(TB-YHY-Y)

13.02.2013 13:20:55 TSI

Editör: Wan Haber