TBMM Genel Kurulu gündemine bugün gelecek olan MİT yasası, itirazlar nedeniyle çok sayıda önergeyle revize edilecek. 

Radikal’in haberine göre basına verilen cezalar azaltılırken, İmralı’da yapılan görüşmelere güvence getirilecek. MİT teklifine henüz monte edilmeyen bu değişikliklerin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından düzenlemeye itirazı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de götürüldüğü, yapılan iyileştirmelerden sonra Gül’ün teklife itirazının kalmadığı da öğrenildi.

İmralı güvencesi

Muhalefetin ve sivil toplum kuruluşlarının MİT’e tanınan ayrıcalıklar nedeniyle sert dille eleştirdiği MİT teklifi, seçimden önce gece yarılarına kadar yapılan toplantılarda, komisyonda kabul edilen haline kıyasla önemli şekilde değiştirilecek. Bugünden itibaren yapılacak görüşmelerde önergelerle teklif neredeyse yeniden yazılacak.

MİT’in gizli yönetmeliğinde bulunan, ‘Örgüt liderleriyle irtibat kurulabilir, görüşmeler yapılabilir’ ifadesi, yasaya taşınacak. ‘Başkalarına da görüşme yaptırılabilir’ hükmü de metne konulacak. Bu hüküm, BDP’li vekillerin ve MİT dışındaki görevlilerin cezaevinde Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeleri suç olmaktan çıkaracak.

Teklifin üçüncü maddesinin J fıkrasındaki hüküm, ‘MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilir veya görüşmeleri yaptırabilir. Görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere millî güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilir’ şeklinde düzenlenecek.

Editör: Wan Haber