İl merkezine bağlı Bakacık köyünde ikamet eden yaklaşık 50 kişilik bir grup vatandaş, imar planını protesto ettiler. Arsalarının yol ve park olarak gösterildiğini veya mevcut arsalarının en az 5-10 kişiyle ortak gösterildiğini ileri süren vatandaşlar, imar planı değiştirilmediği takdirde seçimde oy kullanmayacaklarını belirttiler. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Nejdet Başdinç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde Çevre yolu güzergahı ve etrafında 2. etap imar planı uygulamasının yapıldığını belirtti. Başdinç, “Yapılan imar planında 18. madde uygulaması yapılmış. 18. maddeye dayanarak arazilerde yüzde 40 kesinti yapılmıştır. Bugüne kadar Türkiye’de çevre yolundan dolayı hiçbir ilde bu uygulama yapılmamıştır. Yapılan bu uygulama biz vatandaşlara deprem felaketinden daha çok maddi ve manevi zarar vermiştir. Tek geçim kaynağımız elimizden alınmıştır. Bizlere yapılan bu haksızlık, aynı savaş ganimetiymiş gibi buralar elimizden alınmıştır. İmar uygulamasında yüzde 40 kesinti yapılarak bizi büyük bir şekilde mağdur etmiştir. Ayrıca bu uygulama, vatandaşları arazilerde birbirilerine ortak yapmışlardır. Benim arazimi başkasına, başkasının arazisini de bana vermişler. Yıllardır aralarında husumet bulunan aileler arazide hissedar yapılmıştır. Önümüzdeki zamanda bu imar planı yüzünden çok ama çok kan dökülecek ve bunun sorumlusu ise imar uygulaması olacaktır. İtirazımız yüzde 40 kesinti ve bir birilerine ortak yapılmasıdır. Bir an önce bu uygulamanın durdurulması, aksi takdirde arazimizi hiç kimseye vermeyeceğimizi beyan ediyoruz” dedi.


Selman Batan isimli mahalleli ise 20 dönümlük arsalarının park ve yol olarak ayrıldığını ve geriye sadece 6 dönümlük bir yerin kendilerine kaldığını belirterek, “İmar planından sonra bize kalan 6 dönümlük araziye ise 11 kişi ortak edilmiş. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız” diye konuştu.
Tahir Sahik isimli mahalleli de, imar planına tepki göstererek, bu sorun için gittikleri her yerde kapıların yüzlerine kapandığını söyledi. Sahik, “Artık soruna çözüm bulunmasını istiyoruz. Çözüm bulunmadığı takdirde kimse oy için kapımıza gelmesin. Bu sorunun devam etmesi halinde ise seçimlerde oy kullanmayacağız” şeklinde konuştu.


Toplanan kalabalık, yapılan açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Editör: Wan Haber