Haber : Oktay CANDEMİR

Yeni açıklanan imar planı nedeniyle inşaat işlerinin durduğunu ve bu nedenle işsiz kaldıklarını belirten işçiler, ayda sadece 10 gün çalışabildiklerini ifade ediyorlar. Mağdur olduklarını söyleyen işçi pazarındaki işçiler, Yeni İmar Planının en çok kendilerini etkilediğinden söz ediyorlar. Yapılan TOKİ inşaatlarında yeteri kadar Vanlı işçilerin çalıştırılmaması ve yeni açıklanan imar planının yarattığı karmaşa nedeniyle kentte inşaat sezonunda verimsizlik yaşandığını belirten işçiler, günlük ekmek parasını bulmakta büyük güçlük çektiklerini kaydediyorlar. 

Konuyla ilgili mağduriyetlerini dile getiren inşaat işçilerinden Nizamettin Özöner (42), "Yeni imardan dolayı bir çok arsa park ve yol olacak. Bu yüzden henüz yapı yapılmıyor. Geçen seneye göre inşaat yapımında yüzde 40 azalma var. Bu da en çok bizi mağdur ediyor. Ben inşaat ustasıyım ama bu sene neredeyse hiç çalışamadım. TOKİ inşaatlarında Vanlı işçiler yeteri kadar çalıştırılmıyor. Müteahitler işçilerini dışarıdan getiriyor. Bu TOKİ´lerin işçilere hiç bir faydası olmamıştır." dedi.

"BU AY DAHA SİFTAH YAPAMADIM"
36 yaşındaki Ferzende Kaplan ise 7 çocuğunun olduğunu ifade ederek, "Benim tek geçim kaynağım inşaat işçiliğidir. Her gün burada iş bekliyorum ama bu ay daha siftah bile yapamamışım. Her sabah 200 işçi burada bekliyoruz. Günlük 20 arkadaşımız ancak çalışabiliyor. Bu sene neredeyse hiç iş yok. Depremden önce iyi veya kötü biraz çalışabiliyorduk. Ama şimdi kötü durumdayız." diye konuştu.

54 yaşındaki Mehmet Sincan´da şunları söyledi: " Bu İmar Planı karmaşasının derhal son bulması gerekiyor. Herkesin kafası karışık. Bize önce deprem sonra imar planı vurdu. Van´da inşaatçılık bitmiş durumda. Artık eve ekmek bile götüremiyoruz. Bir zamanlar bilek gücümüzle de olsa geçimimizi sağlayabiliyorduk ama şimdi onu bile elimizden aldılar." 
 

Editör: Wan Haber