WanHaber.com - Haber Merkezi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığın kimseye danışmadan Van da uyguladığı imar planın yarattığı mağduriyet gün yüzüne çıkıyor. Yeni imar planın mağduru olan 43 bina sahibi İpekyolu Belediyesi’ne başvurdu. Ankara da bir gurup tarafından hazırlanan imar planının 20 bin kişiyi mağdur ettiğine dikkat çeken İpekyolu Belediye Eş Başkanı Veysel Keser, yaşanan mağduriyetleri belediye meclis toplantısına taşıyarak çözüm aradıklarını söyledi.

Yeni hazırlanan imar planına göre ruhsatları iptal olan 43 binanın mevcut halinin korunması için belediyeye başvuru yapıldı. İpekyolu Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısında İmar Komisyonu kurularak, başvuru yapan 43 binanın tek tek incelenmesine karar verdi. İpekyolu Belediyesi Temmuz ayı Meclis toplantısına İpekyolu Belediye Eş Başkanlar Aygül Bidav ve Veysel Keser ile BDP’li ve Ak Parti’li encümenler katıldı.

Belediye halkla karşı karşıya getirildi

İmar komisyonu ve imar mühendislerinin hazırladığı slaytla mecliste sunum yapılarak yapıların mevcut durumu tartışıldı. Sunulan 24 yapının hali hazırda mevcut durumunun korunmasına ilişkin meclis oy birliğiyle karar verdi. Yeni imar planına ilişkin açıklama yapan İpekyolu Belediye Eş Başkanı Veysel Keser, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Van depremi sonrası düzenlememiş olduğu imar protokolüne göre kat sınırı 5 olarak belirlenmiş. Ancak deprem öncesi kat fazlası verilen bina ve konutların sahiplerinin çoğunun tapu ve ruhsat var. Yani verilmiş bir hak varsa, bu konutları yasalar gereği yıkamazsınız. Ya bu yapılar kamulaştırılır yada masraf bedeli karşılayarak yıkabiliriz. Bu karar hem mülkiyet hukukuna aykırı hem de belediyeyi halkla karşı karşıya getiren bir protokoldür” şeklinde konuştu.

‘Gerçeklikten uzak bir imar planı’

Keser, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu imar planı protokolü hali hazıra uygun bir planlama olmadığını, gerçeklikten uzak çözümsüz bir uygulama olduğunu dile getirdi.  İmar Yasasının 9. Maddesine dayanarak Van’da bir imar planı geliştirildiğine dikkat çeken Keser, “Bu yasaya göre Belediye bir yapılaşmaya izin vermezse bile belediye kararlarını askıya alabilecek. Normal de bu planlama Belediyeler, mühendisler odası ve Van da bulunan sivil toplum örgütlerinin de katılacağı bir planlama şeklinde olmalı idi. Van için uygulanması ön görülen imar planı ise Ankara bakanlık dairesinde bir grubun, Van’ın gerçekliğinden uzak çıkarmış olduğu bir planlamadır. Bu plan şimdiden sorunları ile boy göstermeye başladı bile” dedi.  

Keser: ‘Kimse bir çivi çakamaz’ devri bitti

Keser, yeni imar planına göre yol yurttaşların evine ortasından geçtiğini belirterek, “Yurttaşın zaten bir yolu var ve o kamusal hakkı daha önceden vermiş. Yeni imar plana göre yollarada sadece bir iki metre kaydırma yapılarak trilyonlarca masrafın çıkmasına neden olmuştur” dedi. Şuanda belediyenin inşaat sektörünü canlanması için gereken tüm çalışmaların yaptığına dikkat çeken Keser, İmar, harita, ruhsat, ifraz ve yapı kontrol gibi hizmetleri verdiklerini kaydetti. Keser, artık ‘kimse Van’da bir çivi çakamaz’ diyenlerin devrinin kapandığını söyledi.

Editör: Wan Haber