Çevreye duyarlı projeleriyle öne çıkan İlkadım Belediyesi, 'yer altı konteyner' projesiyle Karadeniz'de bir ilki gerçekleştirdi.
Yer altı konteyner sisteminin toplam maliyetinin 2 milyon TL olduğunu söyleyen İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, "Hem yakıt hem personel tasarrufu sağlayacak olan yer altı konteyner sistemimiz kendini 2 yılda amorti edecek. Önceden 50 personel ve 10-15 araçla çöp toplarken şimdi ise, 2 araç ve 4 personelle bu işi yapacağız. Dolayısıyla ciddi bir personel tasarrufu olacak. Oradaki personelleri de başka yerlerde değerlendireceğiz" dedi.
Yeraltı çöp konteynerlerini Türkiye'de yaklaşık olarak 15 belediyenin kullandığını belirten Başkan Necattin Demirtaş, "Yeraltı konteynerlerini 2 senedir dile getiriyorduk. Yeraltı çöp konteynerlerin faydası çok. Diğer konteylerlerimiz tekerlekliydi. 500 bin litre alıyordu. Kimse evinin önüne konteyner istemediği için sağa sola itiyordu. Ayrıca yer altı konteynerlerinin çöp alma kapasitesi, mevcut konteynerlerimize oranla 10 kat daha fazla. Günde dört kez aynı yerden çöp araçlarımız çöp toplamak zorunda kalıyor. Yer altı sistemiyle birlikte günde iki kez ve gece olmak şartıyla çöp toplama araçlarımız trafiğe girmiş olacak. Böylece ilçemizin trafiğini rahatlamış olacağız ve araçlarımızın mazot tasarrufu yapmalarını sağlayacağız" diye konuştu.

ÇÖPLER UZAKTAN KUMANDAYLA TOPLANACAK
Yer altı çöp konteynerlerinin özel bir araçla uzaktan kumanda sistemiyle boşaltılacağını söyleyen Başkan Demirtaş, "Öncelikle vatandaşımız evinde topladığı çöpü poşete koyarak buraya gelecek ve çöpünü kapaktan içeri atacak. Kapağında çok sert ve yaylı bir sistem var. Bu kapak sayesinde hayvanlar konteynerın içine giremeyecek. Etrafa kötü koku saçmayacak. Her gün çöp toplama kamyonumuz buraya geldiği zaman görevli arkadaşımız elindeki kumanda ile ilgili butona bastığı zaman çöp konteyneri yukarıya çıkacak. Konteynırı alıp kamyona boşaltacak. Sonra tekrar sistemin olduğu yere konteyneri koyacak. Butona bastıktan sonra da konteyner tekrar yerin altına inecek. Boşaltma sırasında sokakları ve kaldırımları kirleten hiçbir sızıntı olmayacak. Konteynerlerin yeraltında 5 metrelik yüksekliği var. Yer üstünde sadece 60 santimetrelik bölümü görünüyor. Kilitli olduğu için konteynerlerin herhangi bir amaçla karıştırılması mümkün olmayacak" şeklinde konuştu.
"Yer altı konteyneri sayesinde geri dönüşülebilir malzemeler kaynağında toplanacak" diyen Demirtaş, "Sistemin getirdiği bir diğer artı ise yeni sistemde cam, metal, plastik, kağıt gibi geri dönüşebilen maddeler kaynağında toplanacak. Çöpünüz Altın Olacak kampanyasında uyguladıkları sistemi yer altı konteynerlerinde devam ettireceğiz. Bu sistemde toplanan geri dönüşüm maddelerinden para kazanacağız" ifadelerini kullandı.
(SAM-SLH-Y)

23.01.2013 16:35:19 TSI

Editör: Wan Haber