“Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi” mezunu olan Binali Yıldırım, siyasete atılmadan önce uzun yıllar devlette tersanelerden sorumlu olarak görev yaptı, “Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü” görevinde bulundu. 

Yıldırım’ın, yıllarca oturduğu Ulaştırma Bakanlığı koltuğunu emanet ettiği isim de gemicilik sektöründen geliyor. Yeni Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Yıldırım’la aynı üniversiteden mezun. Pendik tersanesinde görev yapan Arslan, Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde de Denizcilik Müsteşarlığı’nda Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Arslan, yine Yıldırım’ın bakanlığı döneminde Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Kabinedeki üçüncü “denizci bakan” ise, Milli Savunma Bakanlığı görevinden Milli Eğitim Bakanlığı’na kaydırılan İsmet Yılmaz.

Yılmaz da İTÜ Denizcilik Fakültesi, Denizcilik Yüksek Okulu mezunu. Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı ilk döneminde Denizcilik Müsteşarı olarak, kendisiyle en yakın çalışan isimler arasında yer aldı.

2007 yılı genel seçimlerinde, Anayasa gereği Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın görevini “tarafsız bir isme” bırakması gerektiğinde, o dönemin Denizcilik Müsteşarı olan İsmet Yılmaz, “tarafsız Ulaştırma Bakanı” olarak görev yaptı.

Yılmaz, 2011 seçimlerinde ise Sivas’tan milletvekili adayı olarak aktif siyasete girdi, kabinede Milli Savunma Bakanı oldu.

7 Haziran seçimleri sonrasında ise, AKP’nin adayı olarak TBMM Başkanlığı seçimine giren Yılmaz, 1 Kasım seçimlerine kadar da Meclis Başkanlığı görevini yürüttü.

Kaynak: Sözcü

Editör: Wan Haber