Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, "Sahil Güvenlik uçağı, ağırlıklı olarak sahil gözetleme, arama-kurtarma, deniz kirliliği, kaçakçılık gibi görevleri icra edecek" dedi.
Deniz Karakol ve Sahil Güvenlik Uçakları Görev Ekipmanları Tedarik ve Platformlara Entegrasyonu (MELTEM-2) projesi kapsamında ilk sahil güvenlik uçağının, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edilmesi nedeniyle TUSAŞ tesislerinde tören düzenlendi. Törene; İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Thales Başkan Yardımcısı Pier Eric Pommellet, DGA Yurtdışı Programlar Direktörü Guy Bommelaer, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu ve diğer yetkililer katıldı.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, 6 uçağın Deniz Kuvvetleri, 3 uçağın da Sahil Güvenlik Komutanlığı'na verileceğini ifade ederek, bugün ilk uçağı teslim ettiklerini kaydetti. Bazı gecikmelerin, teknik sorunların yaşandığını belirten Bayar, "Sonuç itibariyle projede görev alan tüm tarafların ciddi mesai ve çözüme odaklanmasıyla artık Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim aşamasına geldik. Uçağımız ağırlıklı olarak sahil gözetleme, arama-kurtarma deniz kirliliği, kaçakçılık gibi görevleri icra edecek" dedi.
Deniz Kuvvetleri'ne 4 adet uçağı teslim ettiklerini belirten Bayar, bu yıl içinde 2 adet uçağı da teslim edeceklerini söyledi. Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilecek uçakların silah da içereceğini kaydeden Bayar, uçakların torpido entegrasyonunun tamamlanacağını anlattı. Bayar, "Uçakların tadilat ve modifikasyonu TAİ'de yapıldı. Uçakların oldukça kompleks bir komuta kontrol sistemi var. Uçaklar ciddi bir yazılım ile çalışıyor. Yazılımı Havelsan tarafından yapıldı" dedi.
Thales Başkan Yardımcısı Pier Eric Pommellet, deniz gözetleme uçaklarının yer gözetleme, deniz kirliliği gibi birçok görevi yerine getireceğini ifade etti. Pommellet, Türk Sahil Güvenliği'ne en etkin çözümü temin ettiklerini söyledi.
DGA Yurtdışı Programlar Direktörü Tümgeneral Guy Bommelaer, Meltem-2 programının 2002 yılında başladığını kaydederek, DGA firma olarak uçağın kalibrasyon, kalite kontrollerini yaptıklarını belirtti ve Türkiye'den gelen talepleri karşıladıklarını ifade etti.
(AUÖ-YHY-Y)

23.01.2013 18:27:57 TSI

Editör: Wan Haber