İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın, AB ülkeleri arasında ve Türkiye'nin komşu olduğu diğer ülkeler arasında örnek seviyede bir teşkilat ve platform standartlarında olduğunu açıkladı.
İçişleri Bakanı Şahin, Deniz Karakol ve Sahil Güvenlik Uçakları Görev Ekipmanları Tedarik ve Platformlara Entegrasyonu (MELTEM-2) projesi kapsamında ilk sahil güvenlik uçağının, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edilmesi nedeniyle TUSAŞ tesislerinde düzenlen törene katıldı.
Bakan Şahin, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, sahil güvenlik komutanlığının ülkenin deniz yetki alanlarında, denizde ve havada mesai gözetmeden başarılı şekilde görevini icra eden bir teşkilat olduğunu vurgulayarak, "Sahil Güvenlik Komutanlığı, AB ülkeleri arasında ve Türkiye'nin komşu olduğu diğer ülkeler arasında örnek seviyede bir teşkilat ve platform standardına ulaşmış bir birim" dedi.
Bakan Şahin, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın denizde arama kurtarma faaliyetleri sonucunda her yıl ortalama 2 bin insanın hayatını kurtaran bir teşkilat olduğunu söyledi. Yasa dışı göç ve kaçakçılıkla mücadele, doğal afetlerde yardımda bulunma, yasa dışı su ürünleri avcılığı ve deniz kirliliğiyle mücadelede ayrıca stratejik öneme haiz tesislerin denizden güvenliğini sağlama gibi farklı alanlarda icra ettiği görevleri itibariyle Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın, tıpkı Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi görev ve hizmetleri itibariyle halkla iç içe yaşayan ve çalışan bir kolluk gücü olduğuna dikkat çeken Bakan Şahin, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın son yıllarda uygulamaya koyduğu projelerle mevcut kuvvet yapısını, imkan ve kabiliyetlerini geliştirmeye, diğer kurum ve kuruluşlarla örnek işbirliği platformları oluşturmaya devam ettiğini kaydetti.
Bakan Şahin, bu kapsamda bugün teslim edilen uçağın, üzerindeki son teknoloji donanımlarıyla mavi vatan olarak adlandırılan denizlerdeki, münhasır ekonomik bölgelerde, arama-kurtarma bölgelerinde ve Türk kara sularında gözetim ve koruma görevini yapmak noktasında büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Uçağın sahip olduğu radar, kamera, gelişmiş muhabere imkanları, deniz kirliliği tespit cihazlarıyla her türlü yasa dışı olay hakkında yerde ki analiz merkezlerine anlık görüntü aktarabileceğine dikkat çeken Bakan Şahin, "Sahil Güvenlik Komutanlığı, hizmete giren deniz gözetleme uçaklarıyla aynı zamanda arama kurtarma sahamızın en uzak noktalarında dahi meydana gelebilecek deniz kazalarına daha hızlı ve daha etkin olarak müdahale edecek yeni bir platforma kavuştu. Bu şekilde, denizdeki arama kurtarma faaliyetlerimizin etkinliği de artmış olacak" diye konuştu.
Bakan Şahin, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın mevcut gelişimini daha da ileriye götürmek için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini ifade etti.
(AUÖ-ÖZ-Y)

23.01.2013 16:49:29 TSI

Editör: Wan Haber