Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirilen laparoskopik kolon rezeksiyonu ameliyatı ile bir hasta iki günde ayağa kalktı.
Afyonkarahisar'a bağlı İscehisar ilçesinde oturan Ramazan Baş (62) bir süredir devam eden kalın bağırsağındaki ağrı ve kanama şikayeti ile Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Burada yapılan ilk kontrollerinde kalın bağırsağında tümör olduğu tespit edilen Ramazan Baş hastane genel cerrahi servisinde görevli doktorlar Kadir Serkan Türel ve Murat Akıcı tarafından gerçekleştirilen kapalı operasyon ile ameliyat edildi.
Ameliyat ile ilgili bilgiler veren Dr. Kadir Serkan Türel, "Hastada kolon tümörü mevcuttu. Bu ameliyat hastanemizde ilk kez gerçekleştirildi.Tedavi kapalı ameliyat yaptığımızdan dolayı hasta çok hızlı iyileşti" diye konuştu.
Dr. Murat Akıcı ise kalın bağırsak türü ameliyatları hem genetik hem de çevresel faktörler nedeniyle çok sık görüldüğünü kaydederek, "Hem dünyada hem de ülkemizde çok sık karşılaşılan kalın bağırsak kanserine kapalı yöntem ameliyat uyguladık. Kapalı ameliyatlar genelde safrakesesi, apandis ameliyatlarında çok sık kullanılıyor. Kalın bağırsak tümörlerinde büyük şehirlerde kullanılmaya başlandı. Afyonkarahisar'da da ilk kez yapıldı. Hastaya büyük avantajlar sağlıyor. Önemli iki avantajı var. Birisi hastanın ameliyat sonrası ağrısı çok az oluyor, diğeri hastanede kalış süresi az. Dolayısıyla hasta için çok konforlu" diye konuştu.
Ameliyatın açık cerrahiden hiçbir farkının olmadığını da belirten Dr. Akıcı, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Tamamen açık cerrahi ile aynı ama ağrı ve kozmotik sonuçlarıyla avantaj sağlıyor. Aslında çok belirti vermeyen bir hastalık özellikle karında şişkinlik kabızlıkla bize başvuruyorlar. Bu hastalığın aslında daha aile hekimliği döneminde tanısı konması gerekiyor. İleri evre vakalar makattan kanama şikayetiyle geliyor. Şu an çevresel faktörler ön planda bol et tüketen sebze tüketmeyen insanlarda görülüyor erkeklerde prostat kanserinden sonra ikinci sırada geliyor. Yapmamız gereken şey erken tarama."
Hasta Ramazan Baş ise ağrı ve kanama şikayeti ile hastaneye başvurduğunu kaydederek, "Şu anda hiçbir şeyim kalmadı. İlk gün biraz ağrım vardı şimdi hiç ağrım yok. Başka hastaneye gitmedim. Hocalarıma güvendim" dedi.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Erenoğlu ise, yapılan ameliyatın kendilerine gurur verdiği söyleyerek, ilk kez yapılan ameliyatların farklı alanlarda arkasının geleceğini ve Afyonkarahisar için çok şey yapacaklarını söyledi.
Açıklamaların ardında ameliyatı gerçekleştiren ekip ile hastane yönetimi birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler
(GC-SK-YHY-Y)

06.02.2013 18:09:51 TSI

Editör: Wan Haber