Türkiye'nin önemli kayak ve kış turizmi merkezlerinden olan Ilgaz Dağı'nda kayak sezonu başladı.
Türkiye'nin önemli kayak ve kış turizmi merkezlerinden birisi olarak kabul edilen Ilgaz Dağı'nda kayak sezonu, karın erken yağması nedeniyle diğer kayak merkezlerine göre erken başladı. Türkiye Kayak Federasyonu tarafından işletilen kayak merkezinde düzenlenen açılış töreninde Kastamonulu kayakçılar bir gösteri yaptı. Kayak takımındaki sporcuların Ilgaz Dağı'nın zirvesinden inerken açtıkları Türk bayrağı gösteriyi izleyenlerden büyük alkış aldı. Sporcular, Türk bayrağını daha sonra Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş'a teslim etti.
Vali Bektaş, kendisine has doğal güzelliklere sahip Ilgaz Dağı'na yeni yapılacak kayak tesisleriyle mevcut potansiyelin artacağını söyledi. Kristal kara sahip Ilgaz Dağı'nın özelikle Ankara'ya yakınlığı nedeniyle Başkentlilerin yoğun ilgisiyle karşılaştığını kaydeden Vali Bektaş, yeni kayak sezonunun herkese hayırlı olmasını diledi. Ilgaz'ın harika bir manzaraya sahip olduğunu belirten Bektaş, "İnşallah önümüzdeki kış harika pistleri olan bir kayak merkezi haline dönüşecek. Pisti güzel ama kısa. Profesyonel kayakçılar bu yüzden çok mutlu olmuyorlar bundan. Bu sene elektrik hattını da yeraltına aldık" dedi.
Ilgaz'daki sorunları yoluna koyup bütün dikkatlerini Yurdum Tepe'ye çevirdiklerini ifade eden Vali Bektaş, "Oranın da ihalesi yapıldı. 3250 metre boyunda açılımlı büyük bir mekanik tesisi orada seneye kışa hazırlamaya çalışıyoruz. Her yönüyle eksiklikleri giderilmiş bir kayak tesisini gelecek kış sezonuna yetiştirmeyi umuyoruz. Buraya kıyasla Yurdum Tepe çok daha çeşitli ve uzun, çok daha nitelikli bir kayak tesisi olacak. Pistler 5-6 kilometre uzunluğunda olacak. Profesyonel kayakçıları tatmin edecek sert pistler de bulunacak" diye konuştu.
Kastamonu'da faaliyet gösteren kayak sporcularının gösterisiyle renklenen açılış töreniyle birlikte Ilgaz'da yılbaşı ve sömestr tatili hazırlıklarının büyük oranda tamamlandığı belirtildi. Yaklaşık bin 500 yatak kapasiteli tesislerin yer aldığı Ilgaz Dağı'nda Türkiye Kayak Federasyonu başta olmak üzere özel ve kamu kuruluşlarına ait birçok tesis bölge turizmine hizmet ediyor.
Öte yandan, Ilgaz'da yeni başlayan kayak sezonu nedeniyle amatör kayakçıların oluşturduğu kazalar ilginç görüntüler ortaya çıkardı. Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Emine Ekiz, kayak yapmak için geldiği Ilgaz Dağı'nda ilk deneyimini kötü bir şekilde yaşadı. Ekiz, kaymaya çalışırken dengesini kaybederek bir müddet sürüklendi. Kayak yapmanın çok zevkli olduğunu söyleyen Ekiz, "Herkesin hayatında denemesi gerekir. Özellikle teleferik ve zirve çok güzel. Herkesin yapması için burada örnek oluyoruz. Kayak yapmaya yeni başladım. Umarım bundan sonra da devam edeceğim. Ara sıra kazalar yaşıyorum ama şuana kadar yaralanacak boyutta bir kaza yapmadım. Ilgaz Dağı çok güzel. Daha önce Elmadağ'a gitmiştim. Ama orada bu kadar büyük bir zirve olmadığı için burası çok daha güzel ve eğlenceli bir yer" dedi.
Ilgaz Dağı'nda kayakçıların yaralanmalarına veya mahsur kalmalarına karşı Jandarma Arama Kurtarma timleri de göreve hazır bekliyor.
(Vİ-CC-Y)

15.12.2012 17:28:07 TSI

Editör: Wan Haber