İl Özel İdaresi’nin 2013 yılı faaliyet raporunun da onaylandığı toplantıda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Meclis Üyeleri birbirlerinden ‘helallik’ istedi. İl Özel İdaresi’nde yapılan son meclis toplantısı İl Özel İdaresi Yazı İşleri Müdiresi Seval Tuğrul’un, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ sebebiyle Meclis Başkanı Semira Varlı’ya bir buket çiçek vermesiyle başladı. BDP ile Ak Parti meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, İl Özel İdaresi’nin 2013 yılı faaliyet raporuyla ilgili bir sunum yaptı.


“CENNET ANALARIN AYAKLARI ALTINDADIR”
Dağdeviren, faaliyet raporuna geçmeden önce ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı. Hz. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.), ‘Cennet anaların ayağı altındadır’ sözünü anımsatan Dağdeviren ”Biz onlara kıymet veriyoruz, değer veriyoruz. Herkesin kadınlara bu değeri vermesini istiyoruz. Kadınlara şiddetsiz, mutlu bir ömür yaşamalarını diliyoruz” diyerek, faaliyet raporunu sundu.


2013 YILINDA İL ÖZEL İDARESİ 82 MİLYON 436 BİN LİRA HARCAMA YAPTI
2013 yılında İl Genel Meclisi’nin 243, encümenin ise 106 karar aldığını kaydeden Dağdeviren, “İl Özel İdare bütçesi 2013 yılında 92 milyon 428,42 lira gelir, 82 milyon 436 bin 462,03 lira gider olarak gerçekleşmiştir. Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü olarak 464 adet çalışma yapılmış, 18 milyon 597 bin lira da harcama yapılmıştır. Ayrıca güvenlik yolları kapsamında da 23 milyon 933 bin 795 lira ödenek kullanılmıştır. Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğünce toplam 391 adet çalışma yapılmış, bu çalışmalara toplam 3 milyon 759 bin lira harcama yapılmıştır”


KÖYDES’LE 234 PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ
Köylerin Altyapısının Desteklenme Projesi (KÖYDES) kapsamında 204 adet proje planlanmış ancak 234 adet proje hayata geçirilerek toplam 22 milyon 504 milyon lira harcama yapıldığını ifade eden Dağdeviren, “Plan ve proje müdürlüğünde 727 adet çalışma yapılırken, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nde ise 68 adet çalışma ile toplam da 5 milyon 423 bin 149,73 lira harcama yapıldı. İşletme müdürlüğünde toplam 409 araçla diğer birimlere destek hizmeti verdi. 2013 yılında; idare bütçesinden araçların giderleri kapsamında 19 milyon 217 bin 721,91 lira harcama yapıldı. Kurumsal hizmetler olarak da tarım hizmetlerine 199 milyon 970 bin, kültür ve turizm hizmetlerine 542 bin 543, eğitim hizmetlerine 12 milyon 212 bin 166, gençlik ve spor hizmetlerine 1 milyon 286 bin 338 ve sosyal hizmetler hizmetlerine ise 100 bin lira harcama yapıldı. 2013 yılı bütçe oranlarına baktığımız zaman yüzde 108,73’lük bir gelir gerçekleşmiş, yüzde 96.98’lik ise gider bütçemiz var. Yatırım oranımız da yüzde 58.93 olarak gerçekleşti” dedi.


PERSONEL TERCİH ETTİĞİ BELEDİYEYE GİDİYOR
Devir tasfiye komisyonuyla ilgili meclise bilgi de veren Dağdeviren, İl Özel İdaresi’nden 3 kişinin komisyonda görev yaptığını söyledi. Komisyonunun şimdiye kadar tüm belediyelerin tahsisini yaptığını bildiren Dağdeviren, “İlgili belediyeler komisyona davet edildi. Belediye başkanlarımız gelirken teknik personelleriyle birlikte geldi. Hemen hemen yüzde 100’e yakın tahsisatta belediye başkanlarımızın gerek personel, gerek iş makineleriyle ilgili komisyona vermiş olduğu beyanlar doğrultusunda gerçekleşti. Hiçbir toplantımızda belediye başkanlarımızla ve görevlendirilen personelle herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Yeni kurulan İpekyolu ve Tuşba ilçe belediyelerimize bağlanacak olan belde belediye başkanları da çok ılımlı davrandılar. Karşılıklı mutabakatlar oldu. Tüm komisyon raporlarında belediye başkanlarının imzaları var. Herhangi bir itiraz şerhi de olmadı. İl Özel İdaresinin komisyonda bir toplantısı oldu. Burada bir durum değerlendirmesi yapıldı. Daha önce biz personelimize kim nereyi istiyor diye tercih formu dağıtmıştık. Personelle ilgili hemen hemen durum netleşir gibi oldu. Herkes yüzde yüz tercih ettiği kuruma yerleştirildi. Yeni kurulan belediyelere de teknik personel dağıtımını yaptık” dedi.


VAN’IN URFA KAZASINDANIM
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, faaliyet raporunun sunumunun ardından kısa bir değerlendirme de yaptı. Van’da çalışmaktan mutlu olduğunu ifade eden Dağdeviren, Vanlıları da sevdiğini söyledi. Kendisine nerelisin diye sorduklarında,‘Van’ın Urfa kazasındanım’ söylediğini anımsatan Dağdeviren, “Van’da çalıştığım süre içinde şimdiye kadar hiç kimseden bir zarar görmedim. Tabi iş icabı zaman zaman birbirimizi kırmışızdır. Kimse şahsi için bir talepte bulunmamış. Meclis üyelerimizle olan ilişkilerimiz tamamen iş icabıdır. Birçok projenin hayata geçmesinde meclisimizin çok büyük desteklerini gördüm. Ancak bugünde son faaliyet raporunu sunuyoruz. 30 Mart 2014 itibariyle İl Özel İdaresi’nin tüzel kişiliği bitiyor. İnşallah burada yine belediyelerde beraber çalışmak istiyorum. Bu süre içerisinde elbetteki hak, hukuk oluşmuştur. Sizin bir hakkınızın verme durumu yoktur ama bende varsa eğer bütün hakkımı sizlere helal ediyorum. Meclis üyelerimizin de çalışma arkadaşların da varsa bana haklarının helal etmelerini istiyorum” dedi.


İl Genel Meclis Başkanı Semira Varlı da meclisin 5 yıllık bir değerlendirmesini içeren bir konuşma yaptı. Konuşmasına toplantının başlangıcında idarenin, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ sebebiyle kendisine verdiği çiçekten dolayı ‘teşekkür’ eden Varlı, kadınların yeteri kadar kamuda ve mecliste yer alamamasından dolayı bir öz eleştiride bulundu. Varlı, “Biz yeteri kadar kurumda buradaki kadınlarla buluşamadık. Ama şunu söyleyeyim; bugün bir farkındalık da oluşturduk. Kadınlar meclise gelerek kendi sesini duyurabiliyorsa bu önemli bir farkındalıktır. Bu toplumda artık kadınlara da her ne kadar bu mecliste sayısal olarak hem kurumda müdürleri olarak azsa ve temsiliyeti de azsa ama bundan sonraki süreçte kadınlar umuyorum temsiliyet açısından yerlerini bulacaklardır” dedi.


“VAN VALİSİNİ MECLİSİN SON TOPLANTISINDA ARAMIZDA GÖRMEK İSTERDİK”
İl Genel Meclisinin son toplantısına Van Valisinin katılmamasına sitem eden Semira Varlı, “Meclisimizin son toplantısında Sayın Van Valimizi görmek isterdik. Niye görmek isterdik? Sayın Valimizin gücünden, mevkisinden, unvanından değil, bu iradeyi tanıması açısından burada olması gerektiğini, bu kentin depremden sonra da bürokrasi ile halk arasında yada bürokrasi ile yerel yönetimlerin arasında çok ciddi sorunları vardı. Belki buna dönük, belki yeniden bu iradeyi tanıma açısından bugün toplantıya gelmiş olsaydı biz de sevinirdik. Ama onu temsil eden arkadaşlar bizim açımızdan daha değerlidirler. Bu konuda hiçbir sıkıntımız yok. Muhatap alma açısından hiçbir sıkıntımız yok. Ama bu zincirlerin kırılması gerektiğini düşünüyorum. Belki Türkiye’deki iller arasında belki en fazla Vali ile çatışan bir meclis olduk. Umuyorum ki; bu halka hesap verilirlik noktasında Valiler de seçimle başa gelir. Ve bu halka, bu büyükşehir meclisimizde o da bir sorumluluk hisseder ve halka hesap verir. Bizim temennimiz Valilerin bu Türkiye’de seçimle başa gelebilmesi, bu halk iradesini tanıma amaçlı Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından önemli bir seçenek olarak değerlendirilir” dedi.


İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, genel sekreter yardımcıları, birim müdürleri ve hizmetlerin halka ulaşmasında önemli katkıları olan emekçi işçi ve memurlara da teşekkür eden İl Genel Meclis Başkanı Semira Varlı, en büyük teşekkürü eşinin rahatsızlığı sebebiyle toplantıda bulunmayan Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Gökdemir’e yaptı. Varlı, “Genel Sekreter Yardımcımız Ramazan Gökdemir beyin eşinin rahatsızlığı sebebiyle kendisi burada değil, genellikle idare ile Valilik arasında çok sıkıntılı durumlar yaşandı. Ara ara bunu çözüm noktasında kendisi önemli çalışmalarda bulundu. Rahatsız olan eşine ve Ramazan beye çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.


“ŞUAN İKTİDAR VE MUHALEFETİN YAPTIĞI SİYASETTE KÜFÜRLER HAVADA UÇUŞUYOR”
İl Genel Meclis üyelerinin 5 yıllık çalışmasında zaman zaman olumsuz davranışlar olmasına karşın bu durumun bir kişisel davranış olmadığının altını çizen Varlı, “Bu mecliste alnımızın akıyla halkın karşısına çok rahat geçebiliyoruz. Meclisteki arkadaşlarımızın çok ciddi şaibe dolu hikayeleri olmadı. Bunlar çok önemli. İl Genel Meclisleri artık kapanıyor. Bu son toplantı olmasına rağmen üslubumuzu bozmamamız çok önemli. Şuanda Türkiye’de yapılan siyaset, hem iktidar hem de muhalefet açısından değerlendirirsek üslubunu aşan, artık hakareti bırakın küfürler havada uçuşuyor. Böyle bir süreçte meclisimizin yine bu üslubu açısından hem de idaremiz açısından bu önemli bir süreç. Bizim açımızdan bir olgunluk. Aynı zamanda biraz demokrasi ve ilkelerimize, yaşam ilkelerimizin de biraz kaliteleştiği manasını taşıyor. Bu soğukkanlılığımızı kaybetmemiz gerekiyor. Biz birçok konuda önüne geçemediğimiz bizim gücümüzü aşan noktalar olduysa üstesinden gelemediysek ‘helalliği’ bizde halktan istiyoruz” dedi.


“BİZ HELALLİĞİ DAĞI TAŞI DELDİĞİMİZ DOĞADAN İSTİYORUZ”
Zaman zaman İl Özel İdaresi olarak gittikleri projelerde doğaya hakaret ettiklerini ifade eden Varlı, “Dağı taşı deldik. Eğer bir katkımız varsa, biz doğayı tahrip ettiysek helalliği biz doğan diliyoruz. Biz eğer halkın işini layıkıyla yapamadıysak, tam anlamıyla onlara layık olamadıysak helalliği onlardan istiyoruz. Bu noktada bizim eğer zaman zaman bu çalışmadan kaynaklı üslubumuz bozulmuşsa biz arkadaşlarımızdan helallik istiyoruz. Bundan dolayı tüm çalışma ve idareci arkadaşlarımızdan ‘helallik’ istiyorum” diye konuştu.


Oturumu yöneten İl Genel Meclis Başkanı Semira Varlı, Ak Parti ve BDP grup başkan vekillerine de söz hakkı vererek veda konuşması yapmalarını istedi. İlk olarak söz alan Ak Parti Grup Başkan Vekili Kemal Beydoğan, “İl Özel İdaresi’nde görev yapan birçok müdürümüzle 5 yıl içerisinde istemeden zaman zaman birbirimizi kırdığımız oldu. Bunlar hiçbir zaman şahsi meseleler değildi. Hepsi iş ve hizmetle ilgili konulardı. BDP grubundaki arkadaşlarımızla da zaman zaman serzenişlerimiz oldu, zaman zaman kırgınlıklarımız oldu ama helalleşmek istiyoruz. Tüm arkadaşlarım helallik verdi. bende grubum adına başta genel sekreterimiz ve birim müdürlerimizi bizde ‘helal’ ediyor ve helallik istiyoruz” dedi.


DDP Grup Başkan Vekili Kemal Güler de bir değerlendirme konuşması yaptı. Güler; “5 yıl boyunca meclisteki arkadaşlarımızla birlikte çalıştık. Bu süre içinde birçok sıkıntı ve sorunlarla karşılaştık. Bu sıkıntı ve sorunlar kendimiz için değil, halkımıza daha iyi hizmet edebilmek içindi. Halkımıza layık olabilmek için büyük çabalar sarf ettik. Bazı kurum müdürlerimizi olsun, genel sekreterimiz olsun Ak Parti’nin meclis üyelerini istemeyerek de olsa kırdık. Bu konuda sadece amacımız halkımız içindi. Biz bazı zorluklar da karşılaştık. Ama her şeye rağmen il genel meclisi üyelerinin tamamı 2009-2014 tarihleri arasında belki milat yazacak bir durumda büyük projelere imza attılar. Arkadaşlarımız helallikten bahsederken bizim hiçbir arkadaşımızın üzerinde hakkının olmadığını belirtmek istiyorum” dedi.


Yapılan konuşmaların ardından İl Genel Meclis Başkanı Semira Varlı İl Özel İdaresi’nin 2013 yılı faaliyet raporunu oyladı. Tüm üyelerin kabul etmesiyle birlikte faaliyet raporunun onayının ardından İl Özel İdaresi’nde birim müdürleri de tek tek kürsüye çıkarak faaliyet raporlarını sundu. İl Özel İdaresi birim amirlerinin salondan ayrılmalarının ardından meclis son oturumunda gündemdeki maddeleri görüştü. Yaklaşık 3 saat süren ve karşılıklı jestlerin yapıldığı toplantı sonunda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) meclis üyeleri, idari personelle birlikte toplu fotoğraf çektirerek, son meclis toplantısını ölümsüzleştirdi.
 

galeri.PNG

Editör: Wan Haber