Adıyaman İl Genel Meclisi Araştırma ve Geliştirme Komisyonu, elektrik dağıtım firması ile ilgili sıkıntıları, ilgili bakanlık ve yetkililere rapor halinde sundu.
Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Başkanvekili Mehmet Ali Alkuş ve komisyon üyeleri meclis üyesi Mehmet Can Erdoğan'ın verdiği önerge ile yaptıkları araştırmanın raporu hazırlandı. Komisyon tarafından hazırlanan rapor; elektrik dağıtım firmasının il müdürlüğüne, Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğüne, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna, Adıyaman Valiliği'ne, Adıyaman milletvekillerine ve Enerji Bakanlığı'na gönderildi. Komisyon hazırladığı raporda, sorunları ve çözümlerini sundu. Mehmet Ali Alkuş'un okuduğu raporda şu ifadeler yer aldı:
"Elektrik dağıtım firması tarafından abonelere gönderilen elektrik faturasının son ödeme tarihi geçtikten sonra en geç beş gün içerisinde faturayı ödemeyenlerin elektrikleri kesilmektedir. Elektriği kesilen abonelerden 20 TL civarında açma-kapama bedeli alınmaktadır. Bu durum kamuoyunda ciddi tepkilere yol açmaktadır. Vatandaşlar hem elektrikleri kesildiği için hem de meblağı yüksek olan açma-kapama bedeli ödediklerinden dolayı mağduriyet yaşamaktadırlar. Çözüm, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından çıkartılan Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin zamanında ödenmeyen borçlar başlıklı 24. maddesinin 1. bendinde; 'Zamanında ödenmeyen borçların tahsili ile alakalı konunun müşteri ile dağıtım şirketleri arasında yapılacak perakende satış sözleşmesi ve ikili anlaşmalarla düzenleneceği hükme bağlanmıştır.' Bu durum dağıtım şirketlerinin lehine bir durumdur. Çünkü şirketler kendi çıkarlarına geldiği gibi sözleşmede bu konuya yer vermektedirler. Nitekim bir fatura borcu olanların, son ödeme tarihinde borçlarını yatırmadıkları tarihte elektriklerinin kesileceğini sözleşmelerine dahil ettiklerinden dolayı, elektrikleri kesmektedirler. Bu sorunun çözülmesi için; 2 veya 3 fatura ve en az 200 TL üzeri borcu olanların elektriklerinin kesilmesi gerektiği şeklinde bir düzenlemenin ilgili yönetmelikle çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Ayrıca açma-kapama bedeli de EPDK tarafından belirlenmektedir. EPDK kamu kurumu olup, yapacağı düzenleme ile açma-kapama bedelini daha makul bir seviyeye düşürebilir. İkinci sorun, tarımsal sulama aboneleri borçlarını ödemeleri konusunda çok zorlanmaktadırlar. Söz konusu abonelerin elektrikleri sulama sezonunda kesilmekte, icra takipleri yapılmakta, dolayısıyla ciddi mağduriyetler yaşanmaktadır. Çiftçilerimizin kullandıkları elektriğin birim fiyatlarının yüksek olması, aboneliklerini takip etmediklerinden reaktif-kapasitif cezalar ödemek durumunda kalmaları, damlama veya fıskiye ile sulama yapmaları gerekirken salma sulama yapmalarından dolayı, yüksek elektrik faturaları ödemek durumunda kalmaktadırlar."
"Öncelikle elektrik faturalarının makul düzeyde olması için, çiftçilerimizin; damlama veya fıskiye ile elektriğin yaklaşık yüzde 50 ucuz olduğu gece 22 ile sabah 6 arasında sulama yapmaları, reaktif-kapasitif ceza ödememek için sayaçlarını ve sistemlerini düzenli olarak piyasada bu işten iyi anlayan teknik elemanlara kontrol ettirmelerinde ciddi yarar vardır" denilen rapor, şöyle devam etti:
"Genelde ülkemizde, özellikle de ilimizde zaman zaman sanayicilerimize ciddi devlet destekleri verilmektedir. İlimizde tarımsal sulama, genellikle pamuk, ayçiçeği, buğday ve kısmen de meyvecilik amacı ile yapılmaktadır. Ülkemizdeki desteklemelerin birçoğu istihdamın arttırılması amacı ile verilmektedir. Çiftçilerimiz de istihdamın arttırılmasına ciddi katkılar verdikleri halde bu desteklerden yararlanamamaktadırlar. Bu desteklerden en önemlisi elektrik desteğidir. Bu desteklerden çiftçilerimiz de yararlanırsa kullandıkları elektriğin yüzde 40'ına yakını destek kapsamına gireceğinden ciddi bir faydası olacaktır. Bunun dışında tarımsal sulama abonelerinin kullandıkları elektriğin birim fiyatının düşürülmesi de ciddi fayda getirecektir. Örneğin; yılda 100 bin TL elektrik faturası ödemek durumunda kalan bir çiftçimiz bu çalışmaların yapılması ve desteklerin ödenmesi durumunda yaklaşık 25 bin TL fatura ödeyecektir. Bu durumda çiftçilerimiz faturalarını ödeyebilecekler, dolayısıyla mağduriyetleri de önlenecektir. Diğer bir sorun ise, lamba arızalarına müdahale başta olmak üzere birtakım hizmetlerin zamanında yapılmaması, vatandaşların haklı şikayetlerine yol açmaktadır. Bunun çözümü ise; eskiden vatandaşın her türlü şikayetleri merkeze yapılmakta idi. Daha sonra Kahramanmaraş'ın merkezinde müşteri hizmetleri merkezi kuruldu. Böylece vatandaşların tamamı Kahramanmaraş'ı aramak zorunda bırakıldı. Kahramanmaraş'tan bu arıza ve diğer taleplerin Adıyaman'a bildirilmesinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle vatandaş talepleri zamanında karşılanamamaktadır. Bu merkezden bir tanesinin de Adıyaman'da kurulması hizmeti hızlandıracaktır. Dördüncü sorun ise; abonelik aşamasında yasal mevzuatlardan kaynaklanan sebeplerden dolayı köylerdeki vatandaşlar dahil vatandaşlardan yapı kullanma ruhsatı, su kullanma belgesi, deprem sigortası vb. gibi görev sahası ile ilgili olmayan belgeler istenmektedir. Bu da vatandaşı zor durumda bırakmaktadır. Kaçak elektrik kullanımı işlemleri yapılmakta ve yüklü cezalarla vatandaş karşı karşıya bırakılmaktadır. Çözüm; yasal düzenlemelerin yapılarak, bu belgelerin abonelik aşamasında istenmemesi sorunu çözecektir. Aslında her kurumun kendi görev sahası ile alakalı işleri kontrol etmesi yararlı olacaktır."
(SO-Y)

07.02.2013 17:09:16 TSI

Editör: Wan Haber