Meclis Başkanı Naci Şavata başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi, gündemindeki konuları görüşerek Ocak ayı çalışmalarını sürdürdü.
Toplantıda, Çevre ve Sağlık Komisyonu'nda görüşülüp rapora bağlanan, Doğanşehir ilçesine bağlı Çavuşlu köyüne iki adet ve Yolkoru köyüne bir adet sulama amaçlı sondaj açılmasıyla ilgili rapor okunarak kabul edildi.
İl Genel Meclisi'nde Çevre ve Sağlık Komisyonu'nda görüşülüp rapora bağlanan Kuluncak ilçesi Çörmü köyünün tahrip olan yollarının yeniden yapılması ile ilgili rapor okunarak kabul edildi.
Raporda, "Kuluncak ilçesi, Darılı köyünde yapılan incelemede köy sınırları içerisinden geçen yolun yer yer bozulduğu görülmüştür. Yollardaki bozulma fotoğraf çekilmek suretiyle belgelenmiştir. Yollardaki bu bozulmaya yörede faaliyet gösteren maden ocaklarının aşırı yüklü nakliye kamyonlarının sebep olduğu köylülerce ifade edilmiştir. Yapılan araştırmada bu yolu kullanan köy sınırları içerisinde ve yakın civarında 4 adet firmanın faaliyet gösterdiği tespit edildi. Bozulan köy yolunun bakım ve onarım maliyeti 2012 yılı birim fiyatlarına göre 43 bin 596 TL hesaplanmıştır" denildi.
CHP Grup Başkanı Mustafa Mengüç, yolun maden şirketleri tarafından bozulduğunun resmi olarak ispatlanmasını ve ardından verilen tahribatın şirketler tarafından yapılmasını istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Ali Doğan ise, şirketlerin yola verdiği zararın maliyetinin ortaya çıkartılmasının İl Genel Meclisi'nin işi olduğunu belirterek, şirket kamyonlarına verilecek olan cezanın yolun yapımında kullanılması gerektiğini ifade etti.
Rapora, bozulan yolların yapılması için şirketlere verilecek cezanın İl Özel İdaresi'ne aktarılması tavsiyesi de eklendi.
İl Genel Meclisi'nde Çevre ve Sağlık Komisyonu'nda görüşülüp rapora bağlanan merkez Şahnahan ve civarında geçen organize atık sularla ilgili rapor okunarak kabul edildi. Raporda, "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne ait arıtma tesisinden deşarj edilen sudan 2 ayda bir periyodik olarak numune alınıp analize gönderilmektedir. Son dönemlerde yapılan çalışmalarda deşarj edilen suyun analiz sonuçlarında herhangi bir olumsuzluk görülmemiştir. Esas sorunun arıtma tesislerinde bulunan havuzlardan kaynaklanan koku olduğu yöre halkı tarafından ifade edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Toplantıda AR-GE ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonu'nda görüşülüp rapora bağlanan 2011 yılı Mayıs ayı içerisinde görüşülen kararlar ile ilgili rapor kabul edildi. Raporda, 2011 yılı Mayıs ayında İl Genel Meclisi'nde toplam 34 adet karar alındığı belirtilerek, bu kararlardan 12 tanesi ile ilgili olarak uygulamanın gerçekleştirilemediğine de yer verildi.
(BK-SO-Y)

07.01.2013 16:28:42 TSI

Editör: Wan Haber