Malatya İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, seçenin seçilenden hizmet beklediğini belirtti.
İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata ve İl Encümeni Battal Tuncal, İnönü Üniversitesi bünyesindeki Radyo Kampüs'te, İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp canlı yayında sunduğu Panorama adlı programa katıldı.
"İl Genel Meclisi 100. yılında kapanıyor" diyen Başkan Şavata, 1913-2013 tarihleri arasında var olan İl Genel Meclisleri ile ilgili etkin çalıştıklarını ve seçenin seçilenden hizmet beklediğini belirtti. Kırsalın belediyesi olarak tabir edilen il genel meclislerinin maddi kaynaklarının çok fazla olmadığını vurgulayan Başkan Şavata, 495 adet köye hizmet götürüldüğünü bildirdi. Şavata, il genel meclislerinin sıkıntılarının Ankara'ya taşındığını ve çözüm önerisi olarak, bu meclislerin kırsalın belediye başkanlığı yapılması ya da kapatılıp tek elden yönetimle devam edilmesi fikirlerinin sunulduğunu; dikkate alınan önerinin, ikinci şıktaki kapatılsın ana temasını içeren yaklaşım olduğunu aktardı. Sözlerine, ''29 büyükşehir için gelecekte model olabilecek bu yöntem, kanaatimce diğer şehirler için de uygulanabilinir'' şeklinde devam eden Başkan Şavata, 2005 tarihli Büyükşehir Belediyeleri Kanunu ile birlikte vatandaşla çok daha fazla hemdem olunabilindiğini vurguladı.
"Malatya'nın bütün seçmen kitlesi, İl Genel Meclisi'nde temsil edilmektedir" diyen Şavata, sorumlulukları dahilinde devam edilen projelerden, alınan kararlardan bahsetti. Halktan gelen takdirin de tenkidin de direkt seçilen üyelere gittiğini bildiren Başkan Şavata, köy sayısının 495, mezra sayısının bin 105 olduğunu ifade ederek, hizmet götürülen alanlarla ilgili komisyon raporlarının mecliste okunduğunu, oylamaya sunulduğunu ve evet oyları ile kabul gördüğünde artık ilgili bölüme gidildiğini ve bunun bir meclis kararı haline gelmesi nedeniyle, ilgililerin yatırım yönündeki kararları ile devamının esas olduğunu kaydetti.
2014 Mart ayında yapılacak olan seçimler noktasında, 2013'de İl Genel Meclisi tarafından yapılan hizmetlerin bir anlamda büyükşehirin de işine yarayacağını ve meclis çalıştıkça hizmetlerin hızlandığını; su, taşıma, yol ve kanalizasyonun büyükşehire geçeceğini belirten Şavata, "Köylerin yolları veya mezarlık yapımları ise ilçe belediyelerine geçecek" diye konuştu.
"Marifet iltifata tabidir" diyen Başkan Şavata, İnönü Üniversitesi'nin hem akademik hem de fiziksel çalışmalarını takdir ettiğini söyleyerek, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'e çalışmaları dolayısıyla teşekkür etti. Şavata, İnönü Üniversitesi ve İl Genel Meclisi'nin iyi ilişkilerini de anlatıp, memnuniyetlerini dile getirdi.
İl Genel Meclisi'ne Akçadağ Temsilcisi olarak seçilen Battal Tuncal ise, Malatya İl Genel Meclisi'nin toplamda 8 komisyondan oluştuğunu, bunların Ar-Ge, Bütçe, İmar, Çevre, Tarım, Eğitim, Denetleme ve Kadın Hakları Komisyonları olduğunu söyledi. Çalışmaların adaletle yapıldığını, hiçbir şekilde oy veren-vermeyen ayrımı gözetilmediğini ve önceliğin, işin aciliyet sıralamasına göre belirlendiğini vurgulayan Tuncal, Yağmurlu ve Gölpınar köylerinde güneş enerjisi panelleri ile bila bedel içme suyu sağlama gayreti içerisinde olunduğunu ve bunun sağlandığını, eğitim-öğretim yönünde 3 tane 8 derslikli okul ve bakım onarım projelerinin hayata geçirildiğini ve 2013 yılında 300 kişi kapasiteli bir öğrenci yurdu yapımına başlanacağını bildirdi. Ayrıca Tarım Teknokent'i yapılması yönünde çabaların olduğunu, kapalı sulama sisteminin geliştirilmesi yönünde de büyük gayret sarf edildiğini açıkladı.
Tuncal, her yıl yapılan Malatya Tanıtım Günleri ile ilgili olarak da sözlerini şöyle sürdürdü: "Malatya, dünyaya tanıtılması gereken bir ildir. Bu noktada yerel, genel idaresi, akil adamları, esnaf ve ticaret dünyası ile el ele vermiştir. Bu birliktelik genişleyerek devam etmeli, daha fazla katılımın sağlandığı, çok daha geniş içeriklerle desteklenmiş programlar çerçevesinde, daha detaylı bir biçimde takdim edilmelidir."
(NA-SO-Y)

21.01.2013 10:21:09 TSI

Editör: Wan Haber