Mersin İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Güneydoğu'da çok uzun süre görev yapan bir yönetici olarak cetvel ile çizilmiş sınırların ilişkileri yok etmediğini belirterek, "Irak, Türkiyesiz düşünülemez" dedi.
Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nden (TISİAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, TISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, Yönetim Kurulu ve dernek üyeleri ile birlikte İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz'ü makamında ziyaret etti. Ziyarette, TISİAD üyelerinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Öksüz, Irak ve Ortadoğu'da yaşanan sıkıntılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin hem din hem tarih birlikteliği olduğu Irak ile ayrısı olmadığını, aksine birliktelik sağlayacağı çok konu bulunduğunu vurgulayan Öksüz, "Komşumuz olması münasebetiyle de Irak ayrıca önemlidir. Irak, Türkiyesiz düşünülemez. Dünya konjonktüründe bu açıkça gözükmektedir. Güneydoğu'da çok uzun süre görev yapan bir yönetici olarak cetvel ile çizilmiş sınırların ilişkileri yok etmediğini söyleyebilirim. Aile fertlerinin bir yarısı Türkiye'de ise diğer yarısı sınırın öteki yanında. Hal böyle olunca iki ülke kardeş ülke konumundadır" diye konuştu.
Hem Türkiye'nin hem de komşularının refahı ve güvenliği için çalıştıklarını kaydeden Öksüz, bölgesinde lider konumda olan Türkiye'nin güçlenmesi ve büyümesi için ticaretin artması ve her alandaki gelişiminin önemli olduğunun altını çizdi. Öksüz, "Komşularımızla el ele verip huzuru ve gelişimi temin için çalışmalıyız. Huzur olursa hepimiz kazanırız. Ümit ediyorum ki, Ortadoğu'da huzur ve güven ortamı en kısa sürede sağlanır. Zira muasır insanın kavga ile çözeceği bir şey yoktur. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur" ifadelerini kullandı.
TISİAD Başkanı Kılıç da Öksüz'e dernek çalışmaları ile ilgili bilgiler vererek, hedeflerini anlattı. Komşu ve kardeş ülke Irak'ın, Türkiye'nin önemli ticaret partnerlerinden de biri olduğuna işaret eden Kılıç, şunları söyledi: "Almanya'dan sonra 10 milyar doları aşan hacmi ile ikinci en büyük ihracat yaptığımız ülke olan Irak'ta halen bini aşkın Türk firması ve 12 bini aşkın Türk işçi istihdamı mevcuttur. Bu rakamlar son yıllarda gelişen ilişkilerin ürünüdür. Ancak bu rakamlar gerçek potansiyeli yansıtmamaktadır. İki ülke arasındaki dinsel, tarihi ve kültürel bağlar düşünüldüğünde ve sınır komşusu olmamız münasebetiyle daha yapılacak çok iş vardır. İşte biz iki ülke arasındaki bağları sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda geliştirmek için çaba sarf ediyoruz."
(KYM-Y)

06.02.2013 11:13:59 TSI

Editör: Wan Haber