2015 genel seçimleri yaklaşırken partiler de propaganda hazırlığı içinde. İşte partilerin vaatleri...

Bakanlar Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan istihdam paketinin uygulanması için İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili önemli bir karar aldı. Kurul, fon prim gelirlerinin yüzde 30 olarak uygulanan aktif işgücü programlarına ayrılan tutarı yüzde 42’ye çıkardı. Bu çerçevede yeni istihdam paketi için fondan bu yıl 2.8 milyar TL’lik kaynak aktarılacak. 120 bin kişinin “toplum yararına” istihdam edilmesi ve 6 ay süreyle verilecek eğitim için fon kaynaklarından yararlanılacak. Kanun uyarınca ayrılan bu gelir, işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmak, çalışanların vasıflarını yükseltmek, işsizlerin yeni meslek alanlarına yönelmesini sağlamak gibi amaçlarla kullanılıyor. İşsizlik Sigortası Kanunu, Bakanlar Kurulu’na bu oranı yüzde 50’ye kadar yükseltme yetkisi veriyor.

120 BİN KİŞİNİN PARASI
Başbakan Davutoğlu, toplum yararına çalışacak 120 bin kişinin istihdam edileceğini, işçi alımı planı yapan özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle eğitim alan kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödeneceğini açıklamıştı. Yapılan düzenlemeyle, aktif işgücü programları için harcanan tutarın bu yıl 2.8 milyar TL’yi bulması bekleniyor. Önceki yıllarda bu tutar, 1.3 milyar liraydı.


UZAKTAN ÇALIŞMA:
Tasarıda yer alan işçinin evinde ya da internet üzerinden işyeri dışında çalışabilmesini düzenleyen uzaktan çalışmaya ilişkin hükümler çıkarıldı.

PRİM KOLAYLIĞI:
Eczacılar başta olmak üzere aynı zamanda işveren durumundaki Bağ-Kur’luların işçisinden az sigorta primi ödeyemeyeceğini düzenleyen yasa maddesi yürürlükten kaldırıldı. 112 bin Bağ-Kur’luyu geçmişe doğru yüksek miktarda prim borçlarıyla karşı karşıya getiren düzenleme sosyal tümüyle çıkarıldı.

18-29 YAŞA, 48 AY DESTEK PRİMİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nın önceki akşam TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında Davutoğlu’nun açıkladığı istihdam paketine ilişkin düzenlemelerin bir kısmı yeni madde olarak tasarıya eklendi.

- İşbaşında eğitim programlarına 18-29 yaş arasındaki gençler alınacak.
- İŞKUR tarafından gerçekleştirilecek programı izleyen 3 ay içinde işe alınan işçilerin imalat sanayiinde istihdam edilmesi durumunda sigorta primi işveren hissesi 42 ay boyunca İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak.
- İşbaşında eğitim programına 30 Haziran 2015’e kadar başlanması durumunda teşvik süresi 48 aya çıkacak.
- İşverenlerin işbaşında eğitim gören işçiler için yapacağı yemek, ulaşım ve diğer masrafların 600 liraya kadar olan kısmı vergi matrahından düşülecek.
- Bakanlar Kurulu bu süreyi 2018 yılı sonuna kadar uzatabilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 1.500 TL OLACAK
Seçimler için vatandaşın cüzdanına yönelik politikalar geliştiren CHP’nin emekli paketine göre iki ikramiyenin yanı sıra en düşük maaş da 1.500 TL olacak. Yeni bir intibak yasası çıkacak
G enel seçimlerde vatandaşın cüzdanına seslenecek politikalar geliştiren CHP, bu çerçevede emeklilerle ilgili yeni bir paketle kamuoyunun önüne çıkmaya hazırlanıyor. İşte en düşük net emekli maaşını 1.500 TL’ye yükseltme sözü veren CHP’nin emeklilere yönelik paketinin ayrıntıları: 

GIDA FİYATINA GÖRE ZAM
- En düşük net emekli maaşı 1.500 TL olacak.
- Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye verilecek.  Emekli maaşları, gıda fiyat artışına ve refah payı artışına bağlı olarak yükselecek.

EMEKLİYE DE PROMOSYON
- Bankaların emeklilere, kamu çalışanlarıyla aynı oranda promosyon ödemesi sağlanacak.
- Bakıma muhtaç emekliler ve yakınlarının sağlık, barınma ve beslenme ihtiyaçları karşılanacak.

İNTİBAK YASASI
- Emekliler arasındaki eşitsizliği giderecek ‘intibak yasası’ çıkarılacak.
- Katsayı ve gösterge sistemi, emeklinin haklarını koruyacak şekilde yeniden düzenlenecek.

İNDİRİMLİ TATİL
- Her türlü kültürel etkinlikte ‘yaşlı indirimi’ uygulanacak.
- Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB işbirliğiyle emeklilere, uygun fiyatlarla gezi ve tatil olanağı sağlanacak.
ESNAF BAKANLIĞI KURULACAK
CHP’nin esnafa yönelik vaatleri de şöyle:
- Esnaf bakanlığı kurulacak, esnafın sorunlarının siyasette geniş yer bulması sağlanacak.
- Ruhsatlandırma işlemleri esnaf odaları tarafından yapılacak.
- Sanayi siteleri kent dışına taşınarak yenilenecek. 
KESİNTİ BİTECEK
- Emeklilerden alınan muayene ve ilaç katılım paylarıyla fark ücretleri kaldırılacak.
- Çalışan emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasına son verilecek.
- Yerel düzeyde ‘emekli meclisleri’ kurulacak.
- Belediyelerin emekli kulüpleri açması sağlanacak. 
KADIN GİRİŞİMCİYE KREDİ VE HİBE
CHP, kadınlara yönelik de radikal bazı vaatlerde bulunacak. Parti, kadınların çalışmasının önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyor. CHP’nin kadınlara yönelik vaatleri şöyle:
- Kadın istihdamı teşvik edilecek. n Her semte ücretsiz veya makul fiyatlı gündüz bakımevi açılacak.
- Öğrenciler için tam gün eğitim uygulaması gelecek. Okulda geçen zaman artacak.
- Ücretsiz kurumsal bakım hizmetleri geliştirilecek. Hasta, yaşlı, engelli bakımında kadınların üstündeki yük azaltılacak.
- Girişimci olmak isteyen kadınlara ‘iş kredisi ve pazarlama desteği” sağlanacak.
- Girişimci kadınlara belirli oranlarda hibeler verilecek.
- Mikro kredi alarak iş yapan kadınlar sosyal güvenlik kapsamına alınacak.
- Kadınların hâkim ortak olduğu şirketlere verilen KOBİ desteklerinde hibe oranı yüzde 50’den yüzde 67’ye çıkarılacak. habertürk

Editör: Wan Haber