Türkiye'de Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 167' nci Yıldönümü kapsamında Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık, Niğde Üniversitesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilciliğince ortaklaşa düzenlenen "İklim Değişikliği ve Tarıma Etkileri" konulu panel yoğun ilgi gördü.
Niğde Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Panele Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Belediye Başkan Vekili Yakup Yerlikaya, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Onaran, Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tahir Erdem, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan, bazı Kurum Müdürleri, İlçe Müdürleri, Gıda, Tarım ve hayvancılık il Müdürlüğümüz personeli ile öğrenciler katıldılar.
İl Müdür Vekili Sadettin Yılmaz yaptığı konuşmada "Türkiye'de Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 167'nci yıldönümü kutlama programı nedeniyle seçilen ''İklim Değişikliği ve Tarıma Etkileri'' konusunun anlamlı ve bir o kadar da dikkat çekici olduğunu ifade ederek; "İklim değişikliği Sıcaklık, Yağış, Nem, Rüzgar gibi iklim elemanlarında zamanla meydana gelen değişimleri ifade etmektedir. İklim değişikliklerini basitce sıcaklık ve yağıştaki değişimler olarak tanımlasak ta etkilerine baktığımızda büyük bir olguyla karşılaşıyoruz. Kesin olarak ispat edilmese de birçok çevre felaketinin iklim değişiklikleriyle ilişkili olduğu sanılmaktadır" dedi.
Yılmaz, "Hızla artan dünya nüfusu ve kontrolsüz sanayileşme süreci, sağlıksız kentleşme, bölgesel savaşlar, verimi artırmak amacıyla kullanılan pestisitler, fosil yakıt kullanımının artması, bilinçsizce yapılan gübrelemeler ve deterjan kullanımı sonucu ciddi çevre kirliliği başlamıştır. Küresel ilklim değişikliği pek çok canlının üreme ve yaşam alanlarını etkilemekte, kuraklık nedeniyle bitki örtüsünde değişiklikler olmakta, verimde düşmeler, gıda fiyatlarında ciddi artışlar meydana gelmektedir. Bunların sonucu olarak gıda üreticisi ülkelerde olduğu gibi bunları satın alan ülkelerde de önemli refah düşüşleri yaşanacaktır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından panelistler Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şen ve JAİN Sulama Sistemleri A.Ş.Proje Müdürü Sinan Eriş katılımcılara İklim Değişikliği ve Tarıma Etkileri konusunda birer sunum yaparak ayrıntılı bilgiler verdiler.
Panelin ardından Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Bayrak tarafından panelistlere plaket verildi.
(YE-AÖ-Y)

10.01.2013 15:57:22 TSI

Editör: Wan Haber