Konya'da ve Antalya'da iş kazası geçiren 2 kişinin parmakları koptu. Kopan parmaklar Konya Beyhekim Devlet Hastanesi'nde 7 saat süren operasyon sonucunda dikildi.
Antalya'da iş kazası sonucu, 4 parmağı tamamen kopan Ali Soylu (37) Beyhekim Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada 7 saat süren operasyonla Soylu'nun kopan 4 parmağı yerine dikildi. Aynı gün içerisinde Konya'da yine iş kazası sonucu Mehmet Kuşak'ın (31) sol elinin iki parmağı tamamen koptu. Bu hastanın da parmakları yine Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Recep Gani Göncü ve görevli ameliyathane ekibi tarafından başarılı bir operasyonla dikildi.
Başarılı iki operasyon gerçekleştirdiklerini belirten Konya Beyhekim Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Recep Gani Göncü, "Parmak ve el kopmalarında Beyhekim Devlet Hastanesi olarak oldukça başarılı ameliyatlar yapıyoruz. Ali Soylu isimli hastamız Antalya ve yakın çevresinde zamanında müdahale edebilecek hastane bulunamadığı için, acil olarak ambulansla Antalya'dan Konya'ya getirildi. Öğleden sonra tamamen kopan dört parmağıyla hasta akşam saat 10 civarında hastanemize ulaştı. Yaklaşık 7 saat süren bir işlemle parmaklar yerine dikildi. 4 parmaktan uygun olmayan 2. parmak dışındaki diğer parmaklar dikildi. Ameliyat sonrası erken dönemde dolaşımlarının iyi olduğu gözlemlendi. Şu anda yoğun bakımda bulunan hastanın sağlık durumu iyi. Mehmet Kuşak'ın da iki parmağı geçirdiği kaza sonucu kopmuş. Tamamen kopan iki parmağı da başarılı bir operasyonla yerine dikildi. Herhangi bir sıkıntı oluşmadı. Yoğun bakım da yatan hastamızı en geç bir iki gün içerisinde normal odasına alacağız" dedi.

SİGARA İÇENLERİN KOPAN PARMAĞININ TUTMASI ÇOK ZOR
Parmak kopmalarında uzvun uygun şartlarda transferi konusunda bilgi veren Operatör Doktor Göncü, "Kopan uzuvlar mutlaka uygun koşullar sağlanarak hastaneye getirilmelidir. Bu tür yaralanmalarda kopan parmaklar hemen çeşme suyuyla temizlenip temiz ve ıslak bir beze sarılmalıdır. Ardından su geçirmez bir torbaya konulmalıdır. Bu şekilde hazırlanan parmaklar, içerisinde buzlu su bulunan ikinci bir kaba konularak, hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kopan el kısımlarında da kan kaybı olmaması için baskılı bir pansumanla sarılmalıdır. Kopan uzuvların dikilmesinde zaman, yaralanmanın şekli ve sigara içme öyküsü büyük önem taşımaktadır. Erken müdahalelerde ve uygun şekilde taşınan uzuvlarda dikilme sonrası yaşam şansı oldukça yükselmektedir. Ancak sigara içimi damar yapısını olumsuz etkilediğinden, başarılı operasyon sonunda, parmakların tutma şansı çok zayıflamaktadır. Özellikle parmak replantasyonlarından sonra, tüm ortopedik ameliyatlar sonrasında olduğu gibi, hastanın sigara içmemesi özellikle tavsiye edilmektedir" diye konuştu.
(HİV-AH-ÖZ-Y)

26.12.2012 13:50:00 TSI

Editör: Wan Haber