İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, sazan ve akvaryum balıklarının beslenmesinde kullanılan ve son yıllarda deniz balıkları ve karides yetiştiriciliğinde de ikinci canlı yem olan 'Artemia' üretimine bilimsel destek vermek üzere kolları sıvadı.
Besin değeri ve kalitesi nedeniyle en yoğun olarak kullanılan ülkemizde az miktarda İzmir Çamaltı Tuzlasında görülen bu türün, Çamaltı Tuzlasında yetiştirilmesi için Çin'de Yellow Sea Fisheries Research Institute (YSFRI)'de incelemelerde bulunduklarını açıklayan İKÇ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekinay, artemiaların Türkiye'de üretilmesi durumunda yurtdışından ithal etme zorunluluğunun ortadan kalkacağını söyledi.
Prof. Dr.Tekinay, "Bugün dünyada sadece Artemia'lar ile ilgili araştırma yapan enstitüler kurulmuştur. Türkiye, yılda 50 ton ila 70 ton arasında bu türü ithal etmektedir. Eğer belli bir miktarda kendi sularımızda üretme imkanımız olursa yurtdışına giden bu paraları ekonomimize de kazandırmış olacağız" dedi.
Çin'de yaptıkları gezilerde 'artemia' üretimini yerinde gördüklerini söyleyen Dekan Prof. Dr. Tekinay, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ülkemizde İzmir Çamaltı Tuzlası ile bazı iç göllerimizde doğal 'artemia' mevcuttur. Fakat ekonomik olacak miktarda toplanacak bir üretim gözlenememektedir. Şartlarımız mevcutken kendi ülkemizin üretimini kullanmak yerine maalesef yabancı ülkelerin üretmiş olduğu ürünleri kullanmak zorunda kalıyoruz. Çamaltı Tuzlasında bu canlının üretilmesine ilişkin sektöre hizmet vermek istiyoruz. Artemia yumurtalarının toplanması özellikle büyük göllerde özel teknikler ve donanım ile yapılabilmektedir. Türkiye'de üretilmeyen fakat doğal ortam olarak Çamaltı Tuzlasında bulunan Artemia'yı ürettiği takdirde sektör de maliyeti düşürerek daha fazla kar etmiş olacak."
Prof. Dr. Tekinay, fakülte olarak Türkiye'deki su ürünleri sektörünün gelişimini, dünyadaki Çin başarısı rol model alınarak; gerekli akademik desteği vermek üzere harekete geçtiklerini sözlerine ekledi.
(HD)

18.02.2013 10:35:10 TSI

Editör: Wan Haber