İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), dini hoşgörüsüzlük ve Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılıklara ilişkin Müslüman ülkelerden gelen akil insanlarla toplantı düzenledi.
İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Yıldız Sarayı'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, göreve geldikleri günden bu yana İslamiyet'e yapılan saldırıları kınadıklarını ifade etti. İhsanoğlu, "Göreve geldiğimden itibaren, Birleşmiş Milletler'de İslamiyet'i savunan ve bu saldırıları kınayan kararlar çıkartmıştık ve bu kararları biz kendi oylarımızla, bizi dost sayan ülkelerin durumumuzu kavrayan ve bizi destekleyen değişik Afrika, Latin Amerika, Asya, Çin vs. desteğiyle çıkarmıştık. Batı ülkeleri ve Amerika buna karşı bunu kabul etmiyordu. Onlar başka kararlar çıkartıyorlardı. Bazen başarılı olup, bazen başarılı olamıyorlardı. 2010 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinde yaptığım konuşmada, uzlaşma teklifi olarak 8 maddeden oluşan mini bir plan sundum. Bu 8 maddelik plan Amerikan hükümeti tarafından kabul edildi. Avrupa hükümetleri tarafından birer birer kabul edildi. Fakat 2011 yılında Temmuz ayında bu salonda Amerika Dış İşleri Bakanı Hilary Clinton'la beraber İstanbul süreci diye bir plan başlattık. O toplantının hedefi, Cenevre'de aldığımız 8 kararı desteklemekti. Diplomatik belgeyi siyasi destek vermekti. 15 Temmuz 2011'de başlattığımız süreç, daha sonra Washington Dc'de ve Londra'da İngiliz hükümeti ve Avrupa Birliği'nde devam etti. Bu süreç devam ediyor. Bu 8 maddeyi ele alarak inceliyoruz" dedi.
Çizilen karikatürler ve çekilen filmlerin ne tür müeyyidelerle karşılaşılacağının tartışılacağını ifade eden İhsanoğlu, "Bugün akil adamların toplantısında ele alınacak husus bu 16 ve 18 numaralı kararın nasıl uygulanabilirliği meselesini müzakere edeceğiz. Uluslar arası hukuk açısından bunun müeyyidesi ne olacak. Bu karikatürleri çizdiğiniz zaman bu filmleri yaptığınız zaman hukuk açısından neyle karşı karşıya geleceksiniz. Bunu açıklamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
(OY-ÇK-Y)

07.01.2013 17:24:43 TSI

Editör: Wan Haber