İHD, Ömer Hayyam'ın bir şiirini sosyal medya üzerinden paylaşması üzerine piyanist Fazıl Say'a ‘dini değerleri aşağılamaktan’ açılan davada 10 ay hapis cezası verilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'de son 30 yılda yüz binlerce insana düşünceleri nedeniyle dava açılıp on binlercesine cezalar verildiği belirtilerek, “Ceza Kanunu maddeleri defalarca yeniden düzenlendi ve Terörle Mücadele Kanunu'nda da bazı düzenlemeler yapıldı ancak hiçbir değişiklikte işin özüne dokunulmadı, biçimsel değişikliklerle yetinildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyum adı altında yapılan 4. Yargı Paketi'nde de kısmi değişikliklerle yetinildi, ifade özgürlüğü güvence altına alınmadı. Hala düşünceleri nedeniyle cezaevlerinde binlerce tutuklu/hükümlü bulunuyor. Kimisi örgüt üyeliği, kimisi başka adlar altında tutuklanıp yargılanıyor ancak baktığımızda tutuklanan kişilerin çoğu belediye başkanı, siyasetçi, avukat, öğrenci vb. Yani hiçbiri şiddete ve silaha bulaşmış insanlar değil, düşünceleri nedeniyle yargılanıyorlar” denildi.


Türkiye'nin düşüncelerinden dolayı cezalandırılan insanlardan özür dilemesi ve cezalarının iptali istenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Fazıl Say gibi dünyaca tanınan değerli bir sanatçının, yine dünyaca tanınmış bir şairin şiirlerini sosyal medyada paylaştığı için cezalandırılması, Türkiye'nin ifade özgürlüğüne vurduğu darbelerden birisidir. Türkiye bir an önce düşünceleri cezalandırmaktan vazgeçmeli, düşünceleri nedeniyle cezaevlerinde bulunanlar derhal serbest bırakılmalı ve düşüncelerinden dolayı cezalandırılan insanlardan özür dilenip cezaları iptal edilmelidir.”

Editör: Wan Haber