İHD Van Şubesi, yılın ilk 9 ayında kentte yaşanan hak ihlallerini kamuoyuna açıkladı. Buna göre, 237 ev baskını yapıldı, 282 kişi tutuklandı; toplam 8536 hak ihlali yaşandı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, 2018 yılının ilk 9 ayında yaşanan hak ihlallerini kamuoyuna duyurmak amacıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD Van Şube Başkanı Murat Melet ve şube yöneticileri katıldı. Melet, Ankara Katliamı'nı protesto etmek isteyen KESK bileşenleri ve HDP’lilere yönelik saldırıyı kınadıklarını ifade etti. Melet, son dönemde Erdoğan'ın kullandığı üslubun da demokrasiye aykırı olduğunu söyledi.

‘KİŞİ GÜVENLİĞİ VE ÖZGÜRLÜĞÜ AÇIKÇA İHLAL EDİLDİ'

Melet, hak ihlallerine ilişkin şu bilgileri verdi: “Yerlerine kayyum atanan 12 belediyenin eş başkanından başta Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya olmak üzere, Çatak Belediye Eş Başkanı Evin Keve, Erciş Belediye Eş başkanı Diba Keskin’in tutukluluğu hâlâ devam etmektedir. 2018 yılının ilk dokuz ayında ilimizde, tespit edebildiğimiz verilere göre 282 kişi gözaltına alınmış, 73 kişi ise tutuklanmıştır. Yine en az 237 ev ve iş yerine baskın düzenlenmiştir. Özellikle sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ağır suçlamalarla gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklanmaların, kişi güvenliği ve özgürlüğünün açık bir ihlali olduğunu belirtmek istiyoruz."

‘9 AYDA 8536 HAK İHLALİ YAŞANDI’

Toplantıda, Van’da 9 ayda 8536 hak ihlali yaşandığı duyurularak, cezaevlerinde de işkencelerin sürdüğüne vurgu yapıldı. Melet, "İlk 9 ay da cezaevlerinde 11 kötü muamele ve işkence yaşandı. 6 hükümlünün sağlık hakkı ihlal edildi ve 2 kişi sürgün edildi. Van’da 1 gazeteci tutuklanırken, 741 emekçinin işine son verildi" bilgileri verildi. (İshak Kara / Vanekspres)

Editör: Wan Haber