Açıklamaya İHD’li yöneticiler katıldı. Van şube başkanı Murat Melet tarafından yapılan açıklamada Van ilinde 3 aylık süreç içerisinde 354 hak ihlalinin yaşandığı söylendi.

Murat Melet, çatışmasızlık sürecinin sona ermesi sonucunda, hak ihlallerinin ‘tavan yaptığını’ dile getirdi.   

Toplanma ve gösteri hakkına yönelik müdahaleler, operasyon ve ev baskınları nedeniyle meydana gelen ihlaller, düşünce ve ifade özgürlüğü,basın özgürlüğü ,konut dokunulmazlığı, kadına ve çocuklara yönelik şiddet ,fuhşa zorlanan kadınlar ,ekonomik ve sosyal haklardaki kayıplar gibi pek çok başlığa yönelik ihlallere değinen Melet’in açıklamasından satır başları şöyle;

  1 Nisan ve 30 Haziran dönemi  içerisinde yaygınlaşan şiddetli çatışmalarda ilimizde 12 örgüt militanı , 12  güvenlik görevlisi yaşamını yitirmiş ,23 güvenlik görevlisi yaralanmış, 3 sivil yurttaş  çatışmalar sonucu yaşamını yitirirken,6 yurttaş yaralanmıştır .

Bu süreçte Valilik tarafından gösteri,miting,yürüyüş ve konser gibi etkinliklere izin verilmemiş halkın gösteri ve yürüyüş hakkı ihlal edilmiştir.

Tespit edebildiğimiz kadarıyla 76 ev baskını gerçekleştirilmiş, 108 yurttaş  göz altına alınmış, bunlardan 45'i tutuklanmıştır.

Kadınlara zorla fuhuş yaptıran  kişilere yönelik operasyonlarda göz altına alınan 6 kişiden 1'i serbest bırakılırken 5 kişi  tutuklanmıştır.

Erciş'te 7'incisi düzenlenen uluslararası inci kefali  göçü kültür festivalinde Kürtçe ezgiler eşliğinde halay çeken 8 genç örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmıştır.

  Başkale ilçesine bağlı Şamanız köyünde S.Ç(17)  adında bir kadın aile evinde eşi Zafer Çoban tarafından katledilmiştir.

   İpekyolu ilçesinde bulunan  bir ilkokulda  47 yaşındaki sınıf öğretmeni Halidun G.'nin, 11 yaşındaki A. E. ile B. K. isimli iki kız çocuğuna bir yıl boyunca cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıkmış,bu şahıs tutuklanmıştır.

Evlilik dışı ilişkiden bir kız bebeği dünyaya gelen E.M adındaki kadın, bebeğini  iple boğarak öldürdüğü için müebbet hapis cezası almıştır.

   İkincisi düzenlenen  Van Kitap Fuarı'nda Aram Yayınevi'ne ait standa iki kez polis tarafından  baskın yapılarak, 17 kitaba el konulmuştur.

Gözaltı ve tutuklamalar

Van M Tipi Cezaevi'nde bulunan ve aralarında DBP Van İl Eş başkanı Caziye Duman'ın da bulunduğu 6 yurttaş "yer yok" gerekçesiyle başka hapishaneye  sürgün edilmiştir.

  Van Büyükşehir Belediyesi Vaski Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu,Vaski Destek Hizmetleri Daire Başkanı Meknun Hatipoğlu, Vaski Makine İkmal Müdürü Rahmi Turgut, Erciş Belediye Meclis Üyesi Ramazan Alver, Gülderen Varlı  ve  Mehmet Seyat'ın içişleri bakanlığı mülkiye başmüfettişince görevden uzaklaştırıldığı öğrenilmiştir.

  Hakkında yakalama kararı çıkartılan Erciş belediyesi eş başkanı Abdurahman çağan  gözaltına alınmış, savcılığa sevk edilen çağan tutuklanmıştır.

   Yine DBP Gevaş Belediye Meclis üyesi Cevdet Altındaş örgüte üye olmak suçundan tutuklanmıştır.

     DBP Tuşba İlçe Eş Başkanı Harika Uyar’ı evine baskın düzenleyerek gözaltına alan polisler ardından DBP Tuşba İlçe binasına baskın düzenleyerek aramalar gerçekleştirmiştir.

     Belediye bünyesinde faaliyet yürüten Ronahi Kültür ve Sanat Merkezi çalışanı Emrullah Denizman  evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştır.

    Çaldıran Belediyesi'ne onlarca polis tarafından baskın düzenlenerek aramalar yapılmıştır.

Gazetecilere yönelik baskılar ve ifade özgürlüğü

Son üç aylık dönemde de   Basın özgürlüğü konusunda  ''12 Eylül Askeri Darbesi '' uygulamalarını aratmayan ve hatta kimi zaman aşan baskılarla karşı karşıya bulunduğunu söylemek isteriz. Özellikle siyasal iktidarın düşünce dünyası ile uyuşmayan muhalif basına yönelik göz altı ,soruşturma ve tutuklama ,haber sitelerine erişimi engelleme ,haber takibini zorlaştırma gibi uygulamalarıyla basın özgürlüğü üzerinde sansür ve baskının oluştuğunu ifade etmek isteriz.

  İpekyolu Haber Gazetesi muhabiri  Fırat Kırdağ, DİHA muhabiri Ziya Ataman, Nedim Türfent ve Şermin Soydan gözaltına alınırken  Gazeteci Mehmet Dursun'un DİHA'da yayınlanan haberi nedeniyle hakkında açılanan davanın sonucunda Dursun'a 2 buçuk yıl ceza verilmiştir.

 JINHA , DİHA  ve bölge de yayın yapan Çaldıran Ajansa , TİB tarafından erişim engeli getirilmiştir. Basına yönelik sansürün yurttaşların haber alma hakkının da ihlali niteliğinde olduğunu hesaba katarsak , basın ve toplumsal kesimlerin adeta sesinin kısılmaya çalışıldığını anlamak güç değildir”

Ayrıca açıklamada 27 Mayıs’tan bu yana haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in de akıbeti soruldu. Konuya ilişkin, 1992 yılında faili meçhul cinayete kurban giden Mehmet Ertak’ın oğlu Servet Ertak konuştur. Ertak, “Benim ailem bu acıyı yaşadı. Yıllardır babamın ölümünü kabullenemedik, hala kemiklerini arıyoruz. Külter ailesinin acısını çok iyi anlıyoruz. Umarım Hurşit Külter en kısa sürede sevdiklerine kavuşur” ifadelerini kullandı. 

VAN TV/ HABER MERKEZİ 

Editör: Wan Haber