İHD Diyarbakır Şubesi, son bir yılda bölgede meydana insan hakları ihlallerine ilişkin raporuna göre, 24 Temmuz 2015 tarihinden 24 Temmuz 2016 tarihine bölge kentlerinde, tespit edebilen verilere göre; asker, polis, korucu, örgüt militanı ve sivil olmak üzere bin 552 kişi yaşamını yitirdi, bin 683 kişş yaralandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, son bir yılda bölgedeki çatışmalı ortamlarda meydana insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı.

İHD Bölge Temsilcisi Abdulselam İnce, 24 Temmuz 2015- 24 Temmuz 2016 tarihleri arasında bölgedeki çatışmalı ortamlarda meydana gelen insan hakları ihlalleri bilançosunu şu şekilde sıraladı:

Çatışma ve ölümler

* Güvenlik güçleri tarafından gerçekleştiren/gerçekleştirdiği iddia edilen yargısız infazlar sonucu 440 kişi yaşamını yitirdi, 353 kişi ise yaralandı.

* Silahlı çatışmalarda; 422 Güvenlik Görevlisi yaşamını yitirdi. Bin 65 güvenlik görevlisi ise yaralandı. 614 silahlı örgüt militanı yaşamını yitirdi. 17 silahlı örgüt militanı ise yaralandı. 42 sivil, çatışmaların ortasında kalarak yaşamını yitirdi. 75 sivil ise yaralandı.

* Silahlı örgütlerin saldırısı sonucunda; 34 sivil yaşamını yitirdi, 173 sivil ise yaralandı.

* Silahlı çatışma ortamında yaşamını yitiren 15 örgüt militanı, güvenlik güçleri tarafından çıplak olarak teşhir edildi ve cenazelerine işkence edildiği tespit edildi.

Sokağa çıkma yasakları

* Bölgede bulunan kentlere bağlı ilçelerde ve ilçelere bağlı kırsal alanlarda ‘güvenlik veya askeri operasyon yapılacağı gerekçesiyle’ 87 kez, özel güvenlik bölgesi kararları alındı ve ilan edildi.

* Özel güvenlik bölgesi ilan edilen alanlara, sivil yurttaşların giriş-çıkışları yasaklandı. Bölgenin geçim kaynakları çiftçilik ve hayvancılık olması sebebiyle, yasaklar ekonomik mağduriyete yol açtı.

* 9 kente bağlı 35 ilçede sokağa çıkma yasağının ilan edildi. 75’i çocuk olmak üzere 320 kişi yaşamını yitirdi.

* Sınır hatlarında yaşana ölüm ve yaralamalarda ise açılan ateş sonucu 48 sivil yaşamını yitirdi. 60 sivil yurttaş ise yaralandı.

* Mayın ve sahipsiz bomba patlaması sonucu 7 çocuğun yaşamını yitirdi. 28 çocuğun ise kalıcı fiziksel rahatsızlıklar oluşturacak şekilde yaralandı. Biri kadın olmak zere 6 yetişkin yurttaş da yaralandı.

İşkence ve kötü muamele

* Gözaltında birimlerinde 286 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

* Gözaltı birimleri dışında (ev baskınlarında, sokakta) 161 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

* Köy Korucuları tarafından 4 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

* Cezaevlerinde 103 tutuklu-hükümlü tutuklu işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

* 6 kişi kaçırılma ve ajanlık tehditlerine maruz kaldı.

* 31 kişi can güvenliği ile tehdit edildi.

* Toplumsal gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 99 kişi yaralandı.

Gözaltı ve tutuklamalar

* 275 çocuk ve 7 bin 609 yetişken olmak üzere, toplam 7 bin 884 kişi gözaltına alındı. 81 çocuk ve bin 878 yetişken olmak üzere, toplam bin 959 kişi tutuklandı.

* 4 bin 223 ev veya işyeri, çoğunlukla gece yarısı veya sabaha karşı güvenlik güçleri tarafından basıldı.

İfade ve düşünce özgürlüğü

* 96 adet basılı yayın ve materyal toplatıldı veya yasaklandı. 4 gazete ve yayın organı basıldı. 2 kültürel etkinlik yasaklandı. 123 haber sitesi adresi erişimi engellendi.

* 43 farklı soruşturma dosyası açıldı, toplamda 702 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

* Sendikal grevler ve çeşitli demokratik etkinliklere katıldıkları gerekçesi ile 13 bin 67 kamu emekçisi hakkında idari soruşturma açıldı.

* Düşüncelerini ifade edenlere karşı 15 farklı dava dosyası açıldı, toplamda 59 kişi yargılandı.

* Yargılama aşaması devam eden 60 farklı dava dosyası karara bağlandı, 168 kişi hakkında çeşitli hapis cezaları verildi.

Örgütleme özgürlüğü

* 20 Siyasi parti, 14 Dernek, 14 Eğitim ve Kültür Kurumu, 19 belediye hizmet binası ve eklentileri olmak üzere toplam, 60 kurum ve kuruluş baskına veya saldırıya maruz kaldı.

* 17 Dernek ve 2 Eğitim kültür kurumu kapatıldı.

Toplantı ve gösteri özgürlüğü

* 117 toplantı ve gösteriye, güvenlik güçleri tarafından müdahalede bulunuldu.

* 23 toplantı ve gösteri ise, ilgili yerlerin Valilik ve Kaymakamlıkları tarafından yasaklandı.

İMCTV

Editör: Wan Haber