Marmara Belediyeler Birliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu"nda konuşan İhlas Haber Ajansı (İHA) İstanbul Bölge Müdürü Oğuzhan Güven, "Medya aslında olumlu haberi de çok seviyor. Kentsel dönüşüm sürecine gereken önem verilirse medyanın bunu çok seveceğini düşünüyorum" dedi.
Marmara Belediyeler Birliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin (YTÜ) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle ortaklaşa düzenlediği "Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu" Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve çok sayıda gazetecinin katılımıyla gerçekleşti. Üç oturumda gerçekleştirilen sempozyumda gazeteciler, Türkiye'nin birçok noktasında gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm projesinde medyanın rolünü masaya yatırdı.
Moderatörlüğünü Anadolu Ajansı Haber Müdürü Zeki Gümüş'ün yaptığı ikinci oturumda, İhlas Haber Ajansı (İHA) İstanbul Bölge Müdürü Oğuzhan Güven, Habertürk TV İstihbarat Şefi Rıdvan Bıyık ve Yenişafak Gazetesi İstihbarat Şefi Recep Yeter medyanın kentsel dönüşüm sürecine nasıl yaklaştığını ele aldı.
İhlas Haber Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Oğuzhan Güven, Marmara Belediyeler Birliği'ne yaptıkları organizasyondan dolayı teşekkür ederek, "Kentsel dönüşüm kelimesini ilk kez 2004 yılında duymuştum. Bu süreçte bunu kamuoyuna nasıl yansıtabiliriz diye düşündük. Ama aradan geçen 8 yıla rağmen bu haberler çok da hayata geçmedi. Bence şuandaki kentsel dönüşümün haber açısından en büyük dezavantajının bu olduğunu düşünüyorum" dedi.
Kentsel dönüşümün çok ciddi bir proje olduğunu vurgulayan Oğuzhan Güven, medyanın bu konuya doğru yaklaşması gerektiğini ifade etti. Oğuzhan Güven, "Kentsel Dönüşüm sürecinde Ekim ayında canlı yayında binaların yıkılmasını izledik. Çok önemli bir dönemin başında olduğumuzu düşünmüyorum, bu fırsatları değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Medyanın yerinde ve doğru bir şekilde ele alması gerekir. Medya olumsuz haberleri maalesef çok seviyor. Örneğin; gecekondusu yıkılan bir ailenin yaşadığı trajik durumu vermeyi seviyor. Medya aslında olumlu haberleri de çok seviyor. Meydan örneğini verecek olursak, meydanın öncesi ve sonrasını animasyon görüntüleriyle tanıtmayı da çok seviyor. Kentsel dönüşüm sürecine gereken önem verilirse medyanın bunu çok seveceğinin düşünüyorum" diye konuştu.
İHA olarak kentsel dönüşüm süreci ve kentlerle ilgili haberleri özel olarak takip edecek birim oluşturduklarını belirten Güven, "Yapılan dönüşüm haberlerinde medya dilinin yakalanması lazım. Bu konuda en büyük problemin evi yıkılacak vatandaşın ne olacağı konusunda ne tür haberlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Son 5 yılda medyada ciddi bir değişim oldu. Televizyonlar, gazeteler, internet siteleri haber ajanslarından çok fazla yararlanıyor. İHA olarak biz de bu gerçekten yola çıkarak, Kent Haberleri birimi kurduk. İstanbul'un günlük haber kovalamacısının dışında ayrı bir birim olarak kurduk ve her gün geliştiriyoruz. Arkadaşlarımız, kent birimlerinde olumlu ya da olumsuz haberleri bulup değerlendiriyor" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı Haber Müdürü Zeki Gümüş de, "Mesele önemli bir toplumsal ve kültürel dönüşüme karşılık geldiği için enine-boyuna konuşulmayı, tartışılmayı, aceleye getirilmeden çok yönlü incelenmeyi gerektirmektedir. Kentsel dönüşümde temel esaslar neler olmalıdır? Kentsel dönüşüm aktörleri kimler olmalıdır? Sadece mühendisler ve mimarlar mı, sadece belediyeler, kamu ve özel kurumlar mı? Bu ve benzeri sorular, kentsel dönüşümün ne şekilde uygulanması ve nasıl bir seyir takip etmesi gerektiğini düşünmemize yol açan sorular" dedi.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM GEÇ KALINMIŞ BİR PROJE"
Habertürk'ten Esra Boğazlıyan da, "Tabi ki deprem kuşağında yer alan bir ülkeyiz. Geçmişte zor günler yaşadık. Bu dönüşüm tartışmaya bile gerek yok. Şehirlerimizde çarpık bir kentleşme söz konusu. Göç alan bölgeler bir taraftan deprem riski altında, bir yandan da estetik bir düzensizlik söz konusu. Estetik sıkıntılarımız var. Projenin çok geç kalındığını düşünüyorum. İstanbul için özellikle zaruri bir ihtiyaç. Dönüşüm eşittir yerimizden yurdumuzdan edilmek oldu. Kentin dönüşüm kaderi müteahhitlere bırakılmamalıdır" şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm sürecinde belediyelerin medyaya haber aktarımı konusunda yeterli olmadığını savunan Habertürk TV İstihbarat Şefi Rıdvan Bıyık da şunları söyledi;
"Kentsel dönüşümle ilgili haberlerde muhabirlerimiz görev yapıyor. Kiracı olan vatandaşlar ya da ev sahibi olan vatandaşlar nereye gidecekleri konusunda henüz bilgi alamıyorlar. Özellikle basını kullanma konusunda belediyelerin eksikliği var. "
Yenişafak Gazetesi İstihbarat Şefi Recep Yeter ise medyanın kentsel dönüşüm sürecindeki işleyişini eleştirdi. Yeter, "Yeterince uzman muhabir arkadaş bulundurmadığımızı düşünüyorum. İletişim fakültelerinden yetişiyoruz. Bizi gazeteci olarak yetiştiriyorlar. Haber nedir olarak yetiştiriyorlar. Ama konut nedir diye uzmanlık alanlarımız yok. Tıp fakültelerinden doktor yetişiyor. Doktorlar hastayı iyileştiriyor. Bir gazeteci duyarlı bir gazetecilik yapmadığında, kentsel dönüşümde ya yanlış haber yaptığında ya da hiç haber yapmadığında birçok insanın hayatını etkiliyor. O haberi ya belediyeler üzerinden ya da muhabir arkadaşlarımızdan alana çıkaracağız. İyi servis haberi yapan belediyeler var ama yeterli değil" dedi.
Oturum sonunda gazeteciler ile belediye başkanları toplu fotoğraf çektirdi.
(HÇ-ET-Y)

14.12.2012 15:59:07 TSI

Editör: Wan Haber