Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli, doğu ve güneydoğu illerine yapılan teşvik için kendilerinin de müracaatta bulunacağını söyledi.
Başkan İğdirli, 2010 yılının Mart ayında Kastamonu'yu ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i ziyaret ederek, Kastamonu çiftçisinin durumunu anlattıklarını ve doğu illerine sağlanan teşvikin kendilerine verilmesini istediklerini belirterek, "Bakan beyi, Kastamonu'nun fakir bir il olduğunu ve doğu illeri gibi teşviklerden yararlanmasını istedik. Fakat ne yaptıysak Bakan Bey, Kastamonu'nun doğu illerinden çok daha iyi olduğunu belirterek, pembe bir tablo çizdi. Sayın Bakan Mehdi Eker, Kastamonuluların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki çiftçilerden durumunun çok daha iyi olduğunu söyledi" dedi.
Kastamonu'nun çok engebeli bir araziye sahip olduğunu ifade eden İğdirli, "Kastamonu'nun tarım yapabilecek kadar bile böyle bir arazisi yok. Bu yüzden Kastamonu çiftçisi, büyük oranda sadece geçimini hayvancılıktan sağlıyor. Eğer Kastamonu'da hayvancılık olmasın, iş arpa veya buğday gibi tarım ürünlerine kalsın çiftçilerimiz tamamen aç kalır. Çünkü Kastamonu'da tarım arazisinde verim yok. Bir dönüm yer için sürümü, ekimi, biçimi hepsi ayrı bir masraf. 2012 yılında Kastamonu 1 TL olan mazot fiyatları, şu anda 4 TL, aynı şekilde 1 kilo buğday 350 kuruş iken bugün 600 kuruştur. 2002'de 3 kilo buğday satarak aldığımız mazotu şu anda 7 kilo buğday satarak zor alıyorsunuz" diye konuştu.
Çiftçinin durumunun konuşulduğu gibi çok iyi olmadığını aktaran İğdirli, şöyle konuştu: "Kastamonu'nun teşvik konusunda çok iyi olduğunu söyleyenlere kesinlikle katılmıyorum yada bizim bilmediğimiz teşvikler veriliyor çiftçiye bunun başka açıklaması yoktur. Fiğ'in dekarı 2 yıl önce 60 bin TL'den 30 bin TL'ye düştü. Aynı şekilde mısırda ve yoncada büyük düşüş yaşandı. Burada nerede artma var ben henüz anlamış değilim. Birisi çıkıp anlatsın o zaman bize. Bizim şuanda Kastamonu çiftçisinin eline geçen desteklerde eline geçen hiçbir kazanç yok tamamen cebinden yiyor.
Kastamonu Ziraat Odası olarak biz buna yeniden başvuruda bulunacağız. Bu konudan bilgimiz yoktu, Sayın Bakanımız inşallah bu sefer bizi geri çevirmez. Bu teşvikin Kastamonu içinde uygulamasını isteyeceğiz. Yine bize Kastamonu, Doğu'dan çok iyi demez inşallah"
Kastamonu'nun doğu illerinden fazlasının olmadığını aksine eksikliklerinin bulunduğunu açıklayan Başkan İğdirli, şunları kaydetti: "Bugün doğu illerine gidip bakın hepsi, bizden çok daha gelişmiş durumdalar. Hangi pencereden bakarsanız bakın doğu illeri, bizden çok daha gelişmiş durumda. Bu inkar edilemez. Bu kriterlere bakarak bakanlık bize hangi yönüyle doğu illerinden üstün görüyoruz bilemiyorum"
Öte yandan İğdirli, hafta içinde Çankırı'dan Toprak Mahsulleri Ofisinden Kastamonu'ya anket yapılmak için gelindiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Yapılan anket sonucunda 1 dönem arazinin ekimi için 32 TL masraf yapılırken, en fazla 300 kilo buğday aldığını hesap edildiğinde 180 TL para yapıyor. Rakamlar ortada"
(Vİ-SA)

19.02.2013 14:38:48 TSI

Editör: Wan Haber