Iğdır'da, Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi' projesinin tanıtımı yapıldı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin finanse ettiği Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK)'Iğdır Kariyer ve Tanıtım Günü Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Iğdırlı eğitimciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş insanlarının büyük ilgi gösterdiği toplantıya yaklaşık 200 kişi katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje, iki yıl sürecek ve 21 pilot ilde uygulanacak. Toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı ve METEK Projesi yürütücüleri projeye ilişkin bilgi verirken, iş dünyasından temsilciler de, mesleki eğitimden beklentilerine ilişkin görüşlerini dile getirdi.
Bir otelde yapılan toplantıya; Iğdır İl Milli Eğitim Müdürü Dinçer Ateş, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Tahir Kaman, Milli Eğitim Bakanlığı METEK Projesi Direktörü Abdülkadir Yıldız, Metek Takım Lideri David Hardy, Iğdır İŞKUR İl Müdür yardımcısı Bülent Dilmen ile Iğdır'daki meslek liselerinin yöneticileri ve öğretmenleriyle, iş dünyasından diğer temsilciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Iğdır Milli Eğitim Müdürü Dinçer Ateş, mesleki teknik eğitim geçmişte akademik yeterliliği olmayan öğrencilerin tercih edebileceği bir alan olarak görülmekte olduğunu, ancak günümüzde akademik eğitim almış olmalarına rağmen, üniversite mezunları bile yeterince istihdam edilememekte olduğunun belirterek, onun yerine iyi bir mesleki eğitim almış kepçe operatörü daha kolay iş bulabildiğini söyledi. Ateş, "Akademik eğitime devam mı etmeliyiz, yoksa mesleki eğitime daha fazla yönlendirme mi yapmalıyız? Bu bağlamda eğitim planlaması için sektörlerin ihtiyaç duyduğu meslek dalları tespit edilmeli, bununla birlikte mesleklerin değişim hızı ve meslekler arası geçişler de gündemimizde olmalı. Geçişleri kolaylaştıracak programlar esnek bir yapıda ve değişim hızına cevap verebilecek nitelikte olmalı. Çağımızda mesleki eğitim, akademik eğitim alamayan kişilerin alması gereken bir yapı değil, daha üst düzey bilgi ve beceri gerektiren bir eğitim modelidir. METEK Projesi'nin asıl hedefi de bu konuda bir farkındalık oluşturmaktır. Bu projenin Iğdır'da uygulanıyor olmasından büyük gurur duyuyorum" dedi.
Takım Lideri David Hardy ise konuşmasında; METEK Projesi'nin mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir ve sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemi getirmeyi hedeflediği vurguladı. Hardy, bu hedefe ulaşmada da eğitim ve iş dünyasının tüm unsurlarının ihtiyaçlarının dikkate alınacağını, bu kesimlerin görüşlerinin de kalite güvence sistemine yansıtılacağını belirterek, proje kapsamında Ulusal Kalite Güvencesi Sistemi ve Merkezi'ni kurmak için bir Strateji Çalışma Grubu oluşturulduğu, bu grubun kamu, meslek kuruluşları, işçi ve işveren organizasyonlarıyla bağlantılı olduğu dinleyicilerine aktardı.
Öğleden sonra gerçekleştirilen toplantının diğer bölümünde ise; öğrenciler, veliler ve rehber öğretmenlerle Prof. Recep Varçın tarafından bir kariyer çalışması gerçekleştirildi.
(BM-MET-Y)

06.12.2012 17:21:43 TSI

Editör: Wan Haber