44 gün süren ve şiddetli çatışmaların görüldüğü 2 mahallede hasar gören 750 konut için Şırnak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün tespiti üzerine İdil Kaymakamlığı, yıkım kararı verdi. İki mahallede yaklaşık 500 evin yıkımı gerçekleştirilirken, Turgut Özal Mahallesi'nde oturan 5 kişinin itiraz ettiği Mardin Bölge İdare Mahkemesi, yıkım için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Karar vermeden önce Mardin Bölge İdare Mahkemesi, Şırnak Valiliği'nden, Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yıkım ile ilgili 18 Nisan 2016 tarih ve 517 sayılı işleminin aslı ya da onaylı örneğini, İdil Kaymakamlığı'ndan da 22 Nisan 2016 tarih ve 510 sayılı işleminin hangi mevzuata göre tesis edildiğini resmi yazıyla sordu.

Ancak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İdil Kaymakamlığı, mahkemenin bu isteğine 15 günlük süre içerisinde yanıt vermedi. Bunun üzerine Mardin Bölge İdare Mahkemesi, "Dava konusu işlemlerin yıkıma ilişkin olması ve uygulanması halinde telafisi güç, zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle, davalı idarelerin savunması ve ara kararı cevabı alınıp, yada savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip, yeni bir karar verilinceye kadar, dava konusu işlemlerin yürütülmesinin durdurulmasına, ayrıca savunma ve ara kararına cevap verilebilmesi için davalı idarelere 15 gün süre tanınmasına" ilişkin karar verdi.

Yürütmeyi durdurma talebiyle itirazda bulunan 5 kişinin avukatlığını yapan Mazlum Doğan, yıkımın yasal dayanağı olmadığını belirterek, şöyle dedi:

"Yıkım ve boşaltma kararı tebliğ edilen bazı vatandaşlardan, evinin yıkılmasını istemeyen, az hasarlı olduğunu söyleyenlerin talepleri doğrultusunda Mardin İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma istemiyle iptal davası açtık. Davayı hem Şırnak Valiliği, hem de İdil Kaymakamlığı aleyhine açtık. Şırnak Valiliği tespit etmesine rağmen, İdil Kaymakamlığı yıkım boşaltma kararı almıştır. Karar İdil Kaymakamlığı tarafından matbu olarak yazılmış olup, yasal dayanağı olmayan bir karardır. Bu nedenle kararın hukuka aykırı olduğunu düşünerek Mardin İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptık. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Söz konusu karar hem valiliğe, hem de kaymakamlığa tebliğ edildi. Şu an itibariyle cevap verme süreleri geçmiş durumdadır ve cevap verilmemiştir."

Editör: Wan Haber