İran'ın Kürt siyasi tutsaklara yönelik uyguladığı idam cezalarını protesto etmek amacıyla Van TUYAD-DER öncülüğünde yüzlerce kişi yüzlerce kişi, DBP il binası önünde toplandı. "Dünyanın sessizliğine rağmen susmayan direnen tüm tutsaklara bin selam", "İran'da insanlık idam ediliyor, sessiz kalmayın", "Rojhılat'ın idamı Bakur'un, Başur'un, Rojava'nın idamıdır" pankartlarla eşliğinde yürüyüşe geçen yüzlerce kişi, çevre yoluna kadar sloganlarla yürüdü. 


Burada araçlara binen kitle, Saray ilçesine geçti. Kapıköy Sınır Kapısı'na 500 metre kala araçlardan inen kitle, pankart ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Askerler tarafından önü kesilen kitle, burada açıklama yaptı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına durulan saygı duruşunun ardından konuşan Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, İran İslam Cumhuriyeti'nin Kürdistan ve Kürt sorununa yaklaşımında insanlık dışı uygulamalara devam ettiğini söyledi. 

galeri.PNG

İran devletinin Kürt düşmanlığını derinleştirdiğini söyleyen Aygün, "Tahran yönetiminin Kürtlere yönelik idam, infaz ve zindanlarda uyguladığı vahşet politikasına ağırlık vermesi Kürtlerin statüsüne yönelik bölgesel gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır. Bu idam kararları ve faşist yönelimler, sömürgecilerin İran ayağıdır. Halkımız kendisine dayatılan bu teslim alma politikalarına karşı asla sessiz kalmayacaktır" diye konuştu. 

Ardından konuşan DBP İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran ise İran Devleti'nin Kürt halkının ve Kürdistan'ın düşmanı olduğunu söyledi. "İran'da ki idamlara asla sessiz kalmayacağız" diyen Barıştıran, İran devletinin yürüttüğü kirli politikalar sonucunda sonunun Saddam Hüseyin'in, Beşar Esad'a döneceğini söyledi. HDP İl Başkanı Harun Okay da Kürt halkının kendi aralarına çizilen yapay sınırları ortadan kaldırmak için direndiğini dile getirdi. 

galeri.PNG

Editör: Wan Haber