AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat'ta, Diyarbakır'da yaşanan olayları kınadığını belirterek, "PKK, BDP ve KCK'ya şunu söylüyorum; Diyarbakır'ın üzerinden kirli ellerinizi çekin. Diyarbakır bunları hak etmiyor. Umuyorum ki bugün yaşanan olaylar son olaylar olacaktır ve bir daha bu şekilde eylemler gerçekleşmeyecektir" dedi.
Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Diyarbakır'da, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (TÜMSİAD) ziyaret eden Milletvekili Cuma İçten, Diyarbakır'da yaşanan olaylarla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünde, Diyarbakır'ın çok ciddi problemlerle karşılaştığını gördüklerini kaydeden İçten, "Oysa Diyarbakır; peygamberler, sahabeler şehridir. Maneviyatın en yüksek olduğu şehirlerden bir tanesi. Halid bin Velid'in çocuğu Hz. Süleyman'ın buraya gelip fetih için şehit olduğu bir yer. Kutsal bir mekan Diyarbakır. Böyle bir şehri, bu şekilde gündeme getirmek, Türkiye gündemine bu şekilde taşımak, Diyarbakır'a yapılabilecek en büyük kötülüktür" diye konuştu.
Yaşanan barış sürecini provoke etmek isteyenlerin olduğunu söyleyen İçten, şu ifadelere yer verdi: "Özellikle, BDP, PKK, KCK'ya şunu söylüyorum; kirli elinizi Diyarbakır üzerinden çekin. Diyarbakır bunu hak etmiyor. Diyarbakır esnafı, sabah namazını kılıp, besmele ile kepengini kaldırıp, akşama kadar rızkını kazanma peşinde. Diyarbakır ekmek, iş, aş kazanmak istiyor. Diyarbakır barış, huzur ve mutluluk istiyor. Birileri bu barış sürecinde bunu provoke etmeye çalışıyor. Bakın barışı konuştuğumuz bu süreçte, barışa giden bu yolda, BDP Diyarbakır'da kepenkleri kapatıyor, Diyarbakır'da huzuru ve mutluluğu kaçırıyor. Birileri, İstanbul'da, Türkiye'nin başka illerinde bu barış sürecini provoke etmeye çalışıyor ve ben bunu yapanları kınıyorum."
İmralı görüşmelerinin yaşandığı bu süreçte, barışın konuşulduğu bu süreçte, birilerinin bunu yapmasının, kimlerin işine geldiğine bakmak gerektiğini dile getiren İçten, "Bunu iyi düşünmek lazım. Dolayısıyla Diyarbakır'ı savaş alanına çevirmek, esnafa zorla dükkanlarını kapattırmak, Diyarbakır'a yapılabilecek en büyük kötülüktür. Diyarbakır esnafı, 1 yılda 85 gün dükkanını kapatıyor. Bu esnaf kredisini ödemek zorunda, çekini ödemek zorunda ve rızkını kazanıp evine götürmek zorundadır. Gittiğimiz bütün esnafların, sanayicilerin, iş adamlarının çok ciddi bir tepkisinin olduğunu görüyoruz. Bunu yapanlara karşı bir tepki var. Esnaf kesinlikle kendi isteğiyle, kendi arzusuyla bu dükkanları kapatmıyor. Ciddi bir tehdit var. Bu tehdidi yapanları da kınıyorum. Diyarbakır halkını bu tehditlere karşı direnişe çağırıyorum" dedi.
Yaşanan olayların bir daha yaşanmamasını umduğunu belirten İçten, "Diyarbakır halkını bu Umuyorum ve diliyorum ki, Diyarbakır için bu son kepenk kapamalar olacaktır. Umuyorum ki birileri bu işi son kez provoke ediyor olsun. Fransa'da öldürülen üç kadın neden Diyarbakır'a getiriliyor? Bu barış sürecinde birileri neden dükkanları kapattırıyor? Neden birileri bu işi provoke etmeye çalışıyor? Birileri gerçekten barışın olmasını istemiyor mu? BDP gerçekten barışın olmasını istiyorsa neden bugün Diyarbakır'daki dükkan kapatmalarına karşı bir duruş sergilemiyor" şeklinde konuştu.
(MY-YRT-SO-Y)

16.02.2013 11:37:14 TSI

Editör: Wan Haber