Diyarbakır Valiliği koordinesinde yürütülen İçkale ve Cazibe Merkezi Destekleme Programı kapsamındaki restorasyon ve rölöve çalışmaları Vali Mustafa Toprak'ın başkanlığında gerçekleşen bir toplantıda ayrıntılarıyla masaya yatırıldı.
Diyarbakır Valiliği toplantı salonunda düzenlenen İçkale ve Cazibe Merkezi Destekleme Programı Projeleri Değerlendirme toplantısına Vali Mustafa Toprak, Vali Yardımcısı Mustafa Can, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk, Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü temsilcileri, İl Özel İdaresi temsilcileri ve yüklenici firma yetkilisi katıldı. Vali Yardımcısı Mustafa Can İçkale ve Cazibe Merkezi Destekleme Programı kapsamında yürütülen restorasyon ve rölöve çalışmalarında gelinen son durum hakkında verdiği brifingte 2005 yılından bugüne kadar İçkale'de yapılan çalışmalar ve kullanılan kaynaklar hakkında detaylı bilgi verdi. Cazibe Merkezi Destekleme Programı kapsamında yürütülen 21-22, 32-33, 41-42, 53-61, 63-72, 26-62 ve 62-73 No'lu burçlar arası Sur duvarları, Paşa ve Çardaklı Hamamı, Ziya Gökalp Akıncılar Sokak, Gökalp Artuklular Sokak, Ocak ve Abdi Paşa Sokak, Dört Ayaklı Minare Sokak ve Yeni Kapı Özdemir Sokak sağlıklaştırma ile Ulu Cami ve Hanlar bölgesi rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hakkında çalışmaları anlatan Vali Yardımcısı Mustafa Can projelerin 300 gün içerisinde tamamlanarak teslim edileceğini belirterek 10 ve 50 No'lu burcun onarımı, Dört Ayaklı MinareŞeyh Mattahar Camii Restorasyonu ve Süleyman Nazif Konağı Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Proje yapımı işlerinin ihale aşamasında olduğunu söyledi. Daha sonra söz alan yüklenici firma yetkilisi, İçkale'deki cezaevi binası, jandarma binası, Atatürk Müzesi ile ısı galerilerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek çalışmaların en geç 14 Ağustos 2013 tarihinde bitirileceğini ifade etti. Vali Toprak da İçkale'deki çalışmaları bire bir düzenli periyotlarla giderek yerinde incelediğini ifade ederek çalışmalarda hiçbir aksaklık olmadan belirtilen tarihte teslim edilmesini istediğini ve hiçbir bahaneyi kabul etmeyeceğini vurguladı. Tarihi surlar içindeki surlar, burçlar, İçkale'deki tüm yapılar ile diğer tarihi yapıların tamamının Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı'nın cazibe merkezleri programı kaynakları ile bu restorasyon ve rölöve çalışmalarının yapıldığını ifade eden Vali Toprak, "İçkale ve Diyarbakır surlarındaki restorasyon ve rölöve çalışmaları çok ciddi bir şekilde yürütülüyor ama kendi içerisinde baktığımızda işi yapanlar için her şey zamanında ve yerli yerinde yürütülüyor gibi gözüküyor ama dışarıdan bakıldığın da ciddi bir manada gecikme varmış gibi gözüküyor. Çünkü içeriden farklı dışarıdan farklı algılanıyor. Bizler dışlardan bakıldığında neden böyle bir algılandığına bakmalıyız. Şu an geldiğimiz noktada belli bir rayına oturtarak işleri yürütüyoruz. Hem İçkale içindeki ve dışındaki çalışmalar ve Cazibe Merkezi programından da kaynak alan diğer restorasyon ve rölöve çalışmaları da yerinde yürüyor. Aşağı yukarı ihalesi yapılmayan iş kalmadı" dedi.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ARKEOLOJİ MÜZESİ İÇKALE"
İçkale'deki restorasyon ve rölöve çalışmaları bittikten sonra Diyarbakır Müzesi'ni İçkale'ye taşınacağını ifade eden Vali Toprak, İçkale'de kurulacak müzenin Türkiye'nin en büyük müzesi olma özelliğini sahip olacağını belirtti. Vali Toprak, "Müzenin İçkale'ye taşınabilmesi için mutlak yapılması gereken unsurlar var ama bu işlerin en kısa zamanda tamamlanıp müzeyi oraya taşımamız gerekiyor. Bugün restorasyon ve rölöve çalışmalarının şu anki durumuna göre ne zaman açılabilirliği konusunda kurumlarla bilgi alış verişi yaparak ne zaman açılması gerektiği konusunda hem fikir oluşturacağız. Artık Türkiye'nin en büyük Arkeoloji Müzesi İçkale'de Temmuz 2013 tarihinde tamamlanarak hizmete sunulması gerekiyor. Turistler geldiği zaman Türkiye'nin en büyük Arkeoloji Müzesi'ni gezebilecek. Alt yapısı tamamlanan tarihi mekanlarımızı en kısa zaman içerisinde hizmete sunmalıyız. Öncelikle teslim alabilmeliyim ve tamamlanan kısımlarını hizmete sunabilmeliyim. 2010 yılından bugüne baktığımda ne yaptığımızı ve neyi hedeflediğimizi daha net biliyoruz. Kaynakları kullanma ve bu kaynakların devam ettirilmesi konusunda ne gibi beklentilerimiz var bunları daha net olarak algılayabiliyoruz. İşler sistematik bir şekilde yürüdüğü için başta Vali Yardımcısı Mustafa Can olmak üzere Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğüne, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, Müze Müdürlüğüne, İl Özel İdaresine, Karacadağ Kalkınma Ajansı'na, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Kalkınma Bakanlığımıza vermiş olduğu kaynaklardan dolayı çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
(ÜN-YRT-AŞ-Y)

12.02.2013 15:19:43 TSI

Editör: Wan Haber