Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin depremin ardından atıl durumda kalan birçok kamu kurumuna ait alanların 'yeşil alan' yapılması için aldığı karar, soruşturmalık oldu. Kararlar nedeniyle İçişleri Bakanlığı, DBP ve AK Partili 73 meclis üyesi hakkında 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla soruşturma açılmasını istedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde kentte yaşanan deprem nedeniyle yıkılan kamu kurumlarının yerlerine yeşil alan yapılması ile ilgili kararları soruşturmalık oldu. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin deprem nedeniyle yıkılan kamu kurum alanlarının yeşil alana dönüştürmesi ile ilgili 2014 yılında aldığı kararlar için İçişleri Bakanlığı Büyükşehir Meclisi’nin 73 üyesi hakkında 'görevi kötüye kullandıkları' iddiasıyla soruşturma açılmasına izin verdi.

Dönemin İçişleri Bakanı Selami Altınok tarafından imzalanan kararda, "Van ili Tuşba, Edremit ve İpekyolu sınırları içerisinde yer alan ve mülkiyeti maliye hazinesine ait olduğu mutaala edilen 32 taşınmazdan 30 adedinin resmi kurum, 2 adedinin ise ticari alan olduğu, Van Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ise bu alanları yeşil alan yapılmasına karar verdiği anlaşılmıştır. Türk Caza Kanunun ‘Görevi kötüye kullanma’ başlıklı 257'inci maddesi 1 fırkasında yer alan 'Kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan' ifadesinde belirtilen suç tanımına uyduğu ve karara onay veren belediye meclis üyelerinin sorumlu olduğu gerekçesiyle karara olumlu oy veren 73 meclis üyesi hakkında soruşturma izni verilmesine..." ifadeleri yer aldı.

Haklarında soruşturma izni verilenler arasında Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Edremit, Erciş, Gürpınar, Saray, İpekyolu, Muradiye Belediyesi eş başkanları ile AK Partili Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ve AK Partili meclis üyeleri de bulunuyor.

Soruşturma izni ile ilgili kararı değerlendiren Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, "Yıkılan kamu kurumlarının büyük bir bölümü Edremit ilçesine taşındı. Kamu kurumlarının boşalan bu alanları TOKİ veya başka kişilere peşkeş çekilmemesi için meclis olarak halkımızın en iyi şekilde bu alanlardan faydalanabileceği bir karar alarak, bu alanları yeşil alana dönüştürdük. Kentimizde bu kadar yeşil alan sıkıntısı çekilirken, belediyenin böylesi bir karar alması halkımız ve kentimiz açısından çok anlamı ve önemliydi. Bizlerde böylesi bir karar aldık. Ancak aldığımız bu karara yönelik bir soruşturma izni verilerek, hakkımızda soruşturma açıldı. Bu kararın tamamen siyasi olduğunu düşünüyoruz. Yeşil alan olarak ilan ettiğimiz yerler halkımızın malı. Halkımız bu alanları yeşil alan ve park olarak görmek istedi. Aldığımız karar nedeniyle halkımız memnuniyetlerini bize iletti. Bu konuda geri adım atmayacağız" dedi.

Editör: Wan Haber