İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye için yıllardır ayak bağı olan terör sorununun çözümünü herkesin söylemleriyle değil, eylemleriyle hayata geçirmesini beklediklerini söyledi.
İçişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirilen devir teslim töreniyle görevi devralan yeni İçişleri Bakanı Güler, törenin ardından makamında Mardin milletvekilleriyle bir araya gelerek tebrikleri kabul etti. Misafirlerine Mardin şekeri ikram eden Güler, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Hrant Dink cinayetiyle ilgili yöneltilen eleştirilerin hatırlatılması üzerine Güler, görevin hemen başında bu tür polemiklerle kaybedecek vaktinin olmadığını söyledi. Yargı süreci devam eden bir konuda olayı yargı sürecine bırakmak gerektiğini ifade eden Güler, "Önümüzde çok önemli işler var. Yargı süreci neyse o yürüyecektir. Polemiklerle uğraşmayacağım" dedi.
'Şahin-güvercin' değerlendirmelerinin yapıldığının hatırlatılması üzerine Güler, ifade etmediği herhangi bir sözün kendisine atfedilmemesini istedi. Güler, "Biz ne konuşacağımızı biliyoruz. 'Az laf çok iş üreteceğiz' dedik. Özellikle belirtmek istiyorum. Terörle mücadelenin aynı kararlılıkla devam edeceğini ama çözüm odaklı projelerin de öncelikli olacağını söyledik. Bizim bölgemiz bu konuda en çok sıkıntı yaşayan bir bölge. Bölgemiz insanı, bütün Türkiye bu konuda hükümetimizden, Sayın Başbakanımızdan, bizlerden çok şeyler bekliyor. Barışın, huzurun, güvenliğin hakim olduğu bir ortamı hepimiz hak ediyoruz. Herkes kanın ve gözyaşının durdurulması konusunda hemfikir" şeklinde konuştu.
61. hükümet programında teröre bakışla, uygulamalarla ilgili hiçbir şeyin değişmeyeceğini, esas olanın Anayasa'nın ve hukukun öngördüğü prensipler olduğunu ifade eden Güler, terörle mücadelede kararlılığın aynı şekilde devam edeceğini dile getirdi.
Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanıp bağlanmayacağı sorusu üzerine Güler, bu konunun zamana bırakılacağını söyledi. Güler şunları kaydetti:
"Biz görev yaparken bu işle ilgili bütün kurumlar arasında koordineyi, verimli çalışmayı esas alacağız. O konular ileride değerlendirilir. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın kuruluş amaçları doğrultusunda, sorumlu olan Sayın Başbakan Yardımcımıza bağlı olarak görevlerini daha etkin şekilde sürdürme anlamındaki gayretlerini yakından takip ediyorum. Tabii ki başlangıcında bir emeğimiz olmuştur. Daha iyi, daha etkin görev yapmasını elbette ki arzu ediyoruz. Burada aslolan kurumların isimleri değil, terörle mücadelede istihbarat başta olmak üzere iyi bir koordinasyonu oluşturabilmektir, yeni stratejiler üretebilmektir, hayata geçirebilmektir. Sadece güvenlik odaklı değil, terörün bütün boyutlarını esas alan bir yaklaşımla meseleyi çözmeye çalışmaktır."
41 yıl önce memur olarak göreve başladığı İçişleri Bakanlığı'nda bakanlık koltuğuna oturmanın onurunu yaşadığını belirten Güler, bakanlık görevine getirilmesinin Mardin'e gösterilen büyük bir teveccüh olduğunu kaydetti. Mardinliler olarak bu sorumluluğu beraberce taşıyacaklarını dile getiren Güler, Meclis'teki bütün milletvekillerinden kendisine yardımcı olmalarını beklediğini söyledi. "Görevin başlangıcında Mardin örneğini Türkiye için gerçekten emsal alınabilecek güzel bir örnek olarak değerlendiriyoruz" diyen Güler, Mardin'in birlikte yaşamayı, ortak hislerle geleceğe bakmayı çok iyi bildiğini vurguladı. Mardin'de yüzyıllardan beri farklı dil, din, ırk ve kültürlerin bir arada kardeşçe, özgürce, bir hoşgörü anlayışı içinde ve uzlaşı ortamı yaratarak yaşadığını kaydeden Güler, bunun bütün Türkiye'ye yayılmasını istediklerini ifade etti. Böylesine bir kardeşliğe ihtiyaçları olduğunu dile getiren Güler, "Mardin bu anlamda önemli bir örnektir. Biz bunu herkesin gelip Mardin'de de yaşamasını istiyoruz. Bu kardeşlik havası inşallah gerçekleştirilecektir. Ülkemiz için uzun yıllardan beri ayak bağı olan bu terör konusundaki çözümü de herkesin sadece söylemleri değil, samimi eylemleriyle hayata geçirmesini bekliyoruz. Sayın Başbakanımız, hükümetimiz bu konuda kararlıdır. Bölge insanımız AK Parti hükümetine ve onun Başbakanı'na, liderine güveniyor. Çözüm iradesinin bizde olduğunu biliyor ve biz de samimiyetle o konudaki çalışmalarımızı hep beraber sürdüreceğiz" diye konuştu.
(ZÇ-SU-CC-Y)

26.01.2013 16:47:39 TSI

Editör: Wan Haber